Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Na korak do vakcine protiv malarije

    Vakcina protiv malarije kompanije koja blokira dejstvo parazita izgleda smanjuje rizik od obolevanja za oko 50 odsto.

    Vakcina protiv malarije britanskog farmaceutskog giganta, kompanije „Glakso Smit Klajn“, prva koja blokira dejstvo parazita, a ne bakterije ili virusa, prema prvim rezultatima treće faze ispitivanja, smanjuje rizik od tog oboljenja za oko polovinu.

    Vakcina pod nazivom RTS,S testira se na jedanaest lokacija Podsaharske Afrike – u Burkini Faso, Gabonu, Gani, Keniji, Malaviju, Mozambiku i Tanzaniji, na više od 15.000 dece, prenosi AFP.

    Kod dece starosti od pet do sedamnaest meseci, koja su primila tri doze pomenute vakcine, nakon godinu dana praćenja utvrđeno je smanjenje rizika obolevanja od takozvane kliničke malarije za 56 odsto, a za 47 odsto je smanjen rizik obolevanja od težeg oblika ove bolesti, koji napada krv, mozak i bubrege i može da bude fatalan. Stručnjaci ove rezultate ocenjuju kao veoma dobre.

    Potrebno je još podataka za mlađu grupu testirane dece – starosti od šest do dvanaest nedelja, da bi se utvrdilo kako vakcina deluje na njih. Ostaju još otvorena pitanja koliko traje zaštitno dejstvo vakcine protiv malarije, kao i njene cene.

    Endru Viti, izvršni direktor „Glaksa“, ističe da je u razvoj RTS,S vakcine njegova kompanija već uložila 300 miliona dolara, kao i da je namera da se ona proizvodi uz što niže troškove i bez ikakvog profita.

    Viti smatra da bi dotična vakcina mogla da se pojavi na afričkom tržištu 2015. godine.

    Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), oko 90 odsto slučajeva smrti od malarije se dešava na afričkom kontinentu, a 92 odsto žrtava su deca mlađa od pet godina.

    U 2009. godine malarija je u svetu uzela 781.000 ljudskih života, takođe je podatak SZO.

    Inače, osim nešto povišene temperature i otekline na mestu uboda, što je tipično za sva cepiva, RTS,S vakcina ne izaziva druge neželjene propratne efekte.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE