Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Regionalna deponija kod Užica otvara se 19. oktobra

    Regionalni centar za upravljanje otpadom – deponija „Duboko“ kod Užica, u koju je do sada uloženo 13 miliona evra, biće otvorena u sredu, 19. oktobra, najavilo je danas Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije.

    Pomoćnik ministra životne sredine Nebojša Pokimica kazao je agenciji Beta da će regionalna deponija omogućiti zbrinjavanje otpada za oko 374.000 stanovnika iz devet gradova i opština.

    „Otpad će na novu deponiju odlagati Užice i Čačak, ali i Čajetina, Kosjerić, Požega, Lučani, Arilje, Ivanjica i Bajina Bašta“, kazao je on i naveo da bi već sledeće godine trebalo da počne zatvaranje i saniranje lokalnih deponija u tim opštinama, koje više nisu imale kapacitete za skladištenje djubreta, ali nisu zadovoljavale ni sanitarne propise.

    Izgradnja deponije počela je u julu 2008. godine, a kompleks zone deponije je veći od 15 hektara, od čega se 7,5 hektara koristi kao telo deponije sa kapacitetom od 590.000 kubnih metara.

    Deponija „Duboko“ izgrađena je u skladu sa nacionalnim propisima i direktivom Evropske unije, što, kako je istakao, doprinosi ispunjavanju strateških ciljeva zaštite životne sredine i ubrzava proces približavanja EU.

    Pokimica je kazao da je EU donirala četiri miliona evra za izgradnju regionalnog reciklažnog centra „Duboko“, opštine su za izgradnju deponije od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) dobile kredit od 5,2 miliona evra, Fond za zašitu životne sredine Srbije je dao oko milion evra, koliko i švedska razvojna agencija SIDA.

    „Deponija je predvidjena za skladištenje smeća za narednih deset godina, ali postoji mogućnost udvostručenja kapaciteta“, kazao je Pokimica.

    Prema najavama iz Ministarstva životne sredine, u Srbiji će do 2014. godine biti završeno 12 regionalnih centara za upravljanje otpadom i regionalnih deponija.

    Regionalni centri za upravljanje otapadom, odnosno regionalne deponije, otvoreni su do sada u Leskovcu, Lapovu, Jagodini, Pirotu, Vranju i Kikindi, a u toku su radovi na završetku deponija u Subotici, Indjiji, Sremskoj Mitrovici i Negotinu.

    Nacionalnom strategijom o upravljanju otpadom predvidjeno je da do 2019. godine Srbija otvori 26 regionalnih deponija, čime bi zaokružila sistem upravljanja komunalnim otpadom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE