Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Infekcije nakon bolničkog lečenja

    Ministar zdravlja Srbije Zoran Stanković izjavio je danas da 100 miliona ljudi godišnje u svetu dobije neku infekciju koja je povezana sa bolničkom intervencijom.


    Na VII Nacionalnoj konferenciji o stalnom unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite Stanković je istakao da su pokazatelji o bezbednosti pacijenata u zdravstvenim ustanovama u Srbiji uvedeni 2007. godine i da je Savet Evrope 2006. godine usvojio osnovne preporuke. 

    „Kao država ne kasnimo mnogo u toj oblasti“, naveo je ministar i ocenio da unapređenje kvaliteta rada treba da bude sveukupna osnova za sve učesnike u zdravstvenom sistemu. 

    Profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu Snežana Simić rekla je da oko 10 odsto pacijenata u zdravstvenim ustanovama u svetu ima iskustvo sa incidentima koji su ugrožavali njihovu bezbednost i da se pola tih incidenata moglo sprečiti. 

    U okviru današnje konferencije u hotelu „Kontinental“ proglašene su najbolje zdravstvene ustanove isključivo prema unapređenju pokazatelja kvaliteta zdravstvene zaštite. 

    Za najbolje domove zdravlja na teritoriji do 50.000 stanovnika proglašeni su Inđija, Soko Banja i Aleksandrovac, a na teritorijama za više od 50.000 stanovnika Sremska Mitrovica, na drugom mestu Novi Beograd, Jagodina i Pirot i na trećem Šabac. 

    U kategoriji opštih bolnica do 100.000 stanovnika najbolje su bolnice u Jagodini, Paraćinu i Ćupriji, a za više od 100.000 Leskovac, Subotica i Kruševac. 

    Najbolje apoteke su u Požarevcu, Vršcu i Subotici.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE