Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Film „Sinema komunisto“ nagrađen na festivalu u Čikagu

    Film „Sinema komunisto“ Mile Turajlić dobio je nagradu „Gold Hugo“ za najbolji dokumentarni film na 47. Međunarodnom filmskom festivalu u Čikagu, saopštili su producenti.
     
    Debitanstki film Turajlićeve bio je u konkurenciji 15 dokumentarnih ostvarenja, među kojima su i najnovija dela čuvenih autora poput Vima Vendersa i Vernera Hercoga. U obrzloženju žirija je navedeno da film „Sinema komunisto“ predstavlja „fantastično prožimanje forme i sadržaja, pri čemu se kinematografija koristi i kao metafora i kao sredstvo pričanja ove jedinstvene nacionalne i kulturne, ali i lične istorije“.
     
    „Arhivski i savremeni materijal je vešto isprepletan stvarajući istovremeno intimno, ali i univerzalno filmsko ostvarenje“, ocenio je žiri. Projekcije Turajlićevog filma, jedinog filma iz Srbije na ovogodišnjem čikaškom festivalu, bile su rasprodate, a listovi „Čikago Rider“ i „Tajm aut“ preporučili su publici da pogleda „Sinema komunisto“.
     
    Film će biti ponovo prikazan 19. oktobra, na završnoj večeri festivala u okviru projekcija nagrađenih filmova. Selekcija ovogodišnjeg izdanja manifestacije, sa više od 180 igranih, dokumentarnih i kratkometražnih filmova, okarakterisano je kao najkvalitetnije u protekloj dekadi.
     
    Međunarodni filmski festival u Čikagu je najstariji takmičarski filmski festival u Severnoj Americi. Osnovao ga je 1964. Majkl Kuca, kao alternativu komercijalnoj holivudskoj produkciji koja je preoladavala u domaćim bioskopima. „Sinema komunisto“ će tokom oktobra biti prikazan u Lisabonu (Portugal), Bergenu (Norveška), Stanfordu (Kalifornija) i Monpeljeu (Francuska), a u novembru planirane su projekcije na festivalima u Australiji, Španiji, Nemačkoj, Holandiji i Slovačkoj.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE