Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za vantelesnu oplodnju izdvojeno 900.000 maraka

    Milorad Dodik, predsednik RS, u okviru Nedelje deteta izdvojiće iz budžeta predsednika RS pola miliona KM za finansiranje drugog postupka vantelesne oplodnje za parove koji imaju problem steriliteta. Takođe, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS će u ovoj aktivnosti učestvovati sa 400.000 KM, što znači da će na raspolaganju biti ukupno 900.000 KM.
     
    Dodik je danas kazao da mora biti stimulisana ova aktivnost i dat joj veći društveni značaj, a ovom prilikom je pozvao sve ljude koji su u mogućnosti da pomognu parovima koji ne mogu dobiti dete prirodnim putem.
     
    „U planu je da naredne godine RS sistemski reši ovo pitanje i obezbedi pet besplatnih procedura vantelesne oplodnje parovima koji imaju ovaj problem“, kazao je Dodik.
     
    On je dodao da kao predsednik RS podržava aktivnosti na formiranju instituta koji se bavi ovim i pitanjima priraštaja, navodeći da  želi da se tome posveti veća društvena pažnja.
     
    Dodik je posle sastanka sa predstavnicima udruženja porodica sa problemima steriliteta, Fonda zdravstvenog osiguranja RS, Demografskog zavoda i resornim ministrima zdravlja i socijalne zaštite i porodice omladine i sporta, izrazio nadu da će institucije predsednika RS, Vlada i Narodna skupština u narednim godinama usvajati najbolje moguće prakse viđene u svetu kako bi bio obezbeđen demografski priraštaj u RS.
     
    Nenad Babić, nacionalni koordinator RS za reproduktivno zdravlje, pozdravio je potez predsednika RS kao dobar način brige o svim našim ljudima, ističući da se na ovaj način mogu dobiti zaokružene procedure vantelesne oplodnje.
     
    „Roditeljstvo je najbolji način postojanja, zbog čega moram naglasiti da ova gesta sama po sebi dovoljno govori“, kazao je Babić.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE