Mračna budućnost za industriju čokolade
Čokoladna industrija, koje vredi devet milijardi dolara, polovinu kakaoa nabavlja od farmera u Zapadnoj Africi i Obali Slonovače. Prema Međunarodnom centru za tropsku poljoprivredu, temperatura bi u ovim predelima do 2050. mogla porasti za 2,3 stepena Celzijusa, a takva klima neće biti prikladna za uzgajanje kakaoa.
To je loše za lokalne farmere koji žive od prodaje plodova kakaoa, plaćaju školarinu i zdravstvenu negu, ali i za industriju čokolade, koja bi se time u najmanju ruku prepolovila.
Istraživanje, koje je naručila Fondacija Bill i Melinda Gates, predviđa prve štete od klimatskih promena već 2030. godine.
Istraživači pozivaju farmere da investiraju u pravljenje zaštite od sunca za kakovce i da pokušaju da uzgoje seme kakaoa koje bi bilo otporno na visoke temperature.
Klimatske promene bi mogle da uzrokuju i promene na drugim proizvodim,a kao što su francusko vino i italijanska pasta.