
Sirće u službi dijagnostike raka
Mnogo lekara i naučnika širom sveta posvetilo je život istraživanju kancera, a čini se da se najbolja prevencija ove opake bolesti sve vreme nalazila u našim kuhinjama.
Naime, obično kuhinjsko sirće može spasiti život ženama koje su u visokom riziku od raka grlića materice. Godišnje više od 250 hiljada žena umre od te bolesti širom sveta, a 85 odsto njih pripadaju siromašnoj ili srednjoj klasi.
One ne mogu sebi priuštiti Papanikolau testove, ali naučnici misle da su pronašli mnogo jeftinije sredstvo za dijagnostiku.
Procedura koju je razvila Medicinska škola Džons Hopkins uz podršku Svetske zdravstvene organizacije podrazumeva da lekar premaže sirćetom grlić materice. Tim postupkom, prekancerozna mesta na tkivu pobele. Zatim lekari „zamrznu“ tačke metalnim šipkama ohlađenim u ugljen dioksidu, što je jeftinija alternativa tečnom azotu.
Procedura je u 90 odsto slučajeva efikasna.
Tajland je jedna od zemalja u kojima se ovaj metod primenjuje, ali još je suviše rano da se proveri da li je tom terapijom smanjen broj obolelih.