Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Od bolesti srca umrlo 56.488 ljudi

    Gotovo 80 odsto prevremene smrtnosti i više od 50 odsto slučajeva oboljevanja od srčanog i moždanog udara može se sprečiti zdravim stilom života odnosno kontrolom ishrane, fizičkom aktivnošću i zabranom pušenja.

    „Podaci iz 2010. pokazuju da je u Srbiji svakog sata od različitih bolesti srca i krvnih sudova umrlo šest osoba, a svaki osmi umrli je bio radno aktivan“, navela je direktorka te ustanove Tanja Knežević i dodala da se to može sprečiti preventivnim ponašanjem.

    Prema njenim rečima, srčana oboljenja su uzrok i svakog trećeg smrtnog slučaja u svetu gde godišnje 17 miliona ljudi umre od bolesti srca i krvnih sudova. Ona je navela da je u Srbiji trenutno 18,3 odsto stanovništva gojzano i da je taj procenat u porastu, iako je nepravilna ishrana među glavnim faktorima rizika oboljevanja od nezaraznih bolesti.

    „Prekomernu telesnu masu ima 54,5 odsto stanovništva, odnosno 36,2 odsto odraslih je prekomerno uhranjeno, a gojazno 18,3 odsto“, navela je Knežević.

    U Batutu su najavili da od 1. oktobra počinje kampanja Svetski dan hrane – Oktobar mesec pravilne ishrane. Cilj je podizanje svesti o važnosti zdrave ishrane odnosno raznovrsnoj ishrani sa unošenjem mnogo voća, povrća i zastupljenošću žitarica.

    Šefica kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Dorit Nican Kaluški je istakla da su faktori rizika zajednički za nastanak najzastupljenijih nezaraznih bolesti među kojima su maligna i srčana oboljenja.

    „Po statistici, do 2030. godine previđa se da će nezarazne bolesti izazvati skoro pet puta više smrtnih slučajeva“, navela je ona.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE