Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Likvidacija nemačkih nuklearki koštaće 18 milijardi evra

    Likvidacija svih 17 nemačkih nuklearnih elektrana koje treba da budu isključene iz procesa rada do 2022. koštaće kompanije koje upravljaju njima najmanje 18 milijardi evra.

    To je juče objavio nemački ekonomski dnevnih Handelsblat pozivajući se na studiju savetodavne firme Artur D. Litl (ADL), koja sarađuje sa tim kompanijama. U ukupnu sumu nisu uračanuti troškovi za skladištenje iskorišćenog goriva, tako da se krajnja suma može popeti i na 30 milijardi evra.

    ADL je troškove likvidacije jednog nuklearnog postrojenja obračunao na 670 miliona do 1,2 milijarde evra.

    Osim troškova za samo rušenje i uklanjanje građevine, u prvih pet do sedam godina posle zatvaranja u svakoj elektrani se mora računati sa 150 do 250 miliona evra za obezbeđivanje hlađenja nuklearnog goriva i plaćanje zaposlenih koji to kontrolišu, izračunao je ADL.

    Dnevnik „Velt“ je nedavno naveo da bi, zahvaljujući promeni nemačke energetske politike, samo građevinske firme u narednih 10 godina mogle da zarade oko 60 milijardi evra.

    Vlasti u Nemačkoj su naložile da ove godine trajno bude zatvoreno osam starijih nuklearnih elektrana.

    To je bila reakcija na martovsku havariju nuklearke Fukušima u Japanu, koja je izazvana katastrofalnim zemljotresom i razornim cunamijem.

    Nemačka planira da se u budućnosti mnogo više okrene obnovljivim izvorima ili gasu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE