Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Obeležavanje Evropskog dana jezika u Beogradu

    Manifestacija „Govori evropski“, na kojoj programe učenja stranih jezika predstavlja 15 škola i kulturnih centara, otvorena je u Domu omladine u Beogradu povodom obeležavanja 26. septembra – Evropskog dana jezika.

    „Cilj manifestacija je da se građanima ukaže na mogućnost učenja stranih jezika, ali i da mladi pokažu koliko se dobro govore strani jezici u Beogradu“, rekla je Tamara Lukić iz Centra za edukativni turizam „Egida internacional“ koji je organizovao prvo javno obeležavanje Evropskog dana jezika u srpskoj prestonici. Ona je istakla da je manifestacija sajamskog tipa i da će škole stranih jezika i kulturni centri informisati građane šta mogu učiti, ali i kako usavršiti jezik u inostranstvu.

    Prema njenim rečima, tokom jednodnevne manifestacije koja traje do 20 časova učenici 17 srednjih škola iz Beograda će kroz muzičke, dramske i plesne nastupe pokazati koliko poznaju evropske jezike. Manifestaciju je podržalo Ministarstvo prosvete i nauke i grad Beograd. Evropski dan jezika, ustanovljen 2001. godine u Savetu Evrope (SE), obeležava se radi skretanja pažnje javnosti na lingvističko bogatstvo starog kontinenta, kao i na potrebu učenja stranih jezika, kako bi se u većoj meri cenila vrednost i prednosti različitih kultura.

    Prema podacima, u Evropi postoji više od 220 autohtonih jezika, što čini oko tri odsto od ukupnog broja jezika na svetu. U svetu se govori 6.000 do 7.000 jezika, dok se na primer na teritoriji Rusije, gde živi 148 miliona stanovnika, govori daleko najveći broj jezika – od 130 do 200, u zavisnosti od kriterijuma.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE