Dodaci hrani za zdravlje i vitku liniju
Nova istraživanja kažu da određeni začini i dodaci hrani smanjuju aptetit, podstiču bolju probavu, poboljšavaju pamćenje, pa čak i pomažu protiv bolesti srca ili karcinoma.
Koliko puta stavimo malo kečapa uz omiljenu hranu, ali ne pomišljamo da je on dobar za naše zdravlje. Takvi dodaci, koje svakodnevno koristimo, imaju skrivene dobrobiti za naše telo.
Kečap
Tri do četiri kašičice kečapa dnevno mogu umanjiti rizik od bolesti srca. U kečapu se nalazi antioksidant likopen koji može usporiti razvoj ateroskleroze. Do ovih je rezultata došla doktorka biologije Betty Ishida.
Med od heljde ili borovnica
Sladak i velika pomoć kad poželimo čokoladu ili kolač, med je izvrstan borac protiv starenja. Dovoljno je uzimati dve do četiri kašičice meda dnevno. Spomenute vrste meda imaju najviše oksidansa, zaključili su na Univerzitetu u Illinoisu. Istraživači su upoređivali 19 vrsta meda i pokazalo se da med od heljde ili borovnica najbolje štiti od bolesti srca, karcinoma ili makularne degeneracije.
Ružmarin
Naučnici na Univerzitetu u Kanzasu otkrili su da ružmarin eliminira kancerogene koji se stvaraju u pojedinoj kuhanoj hrani. To se odnosi na akrilamide koji se najčešće nalaze u škrobnoj hrani. Da bismo to ublažili, na 450 grama brašna potrebna je jedna velika kašika sušenog ružmarina. Stoga ružmarin možete koristiti na više načina, marinirajte njime meso ili ga dodajte u ostala kuvana jela.
Ren
U hrani se nalaze glukozinolati koji poboljšavaju rad jetre. To znači da je ren dobar antioksidant, a može sprečavati rast postojećih tumora kod bolesnika. U renu se nalazi najviše glukozinolata, čak deset puta više nego u brokolima koja je takođe poznata kao zdrava namirnica. Da iskoriste dobrobit rena, potrebno je konzumirati ¼ čajne kašičica dnevno.
Maslinovo ulje
Za njegove dobrobiti već smo mnogo puta čuli i dobro je što se maslinovo ulje može koristiti na više načina. Maslinovo ulje sadrži omega-9 masne kiseline koje pomažu moždanim stanicama da bolje rade. Na jednom kalifornijskom univerzitetu miševe su hranili maslinovim uljem, odnosno omega-9 masnim kiselinama, pa se pokazalo da imaju puno bolje kratkoročno pamćenje nego pre. U toku dana probajte konzumirati nekoliko kašičica maslinovog ulja.
Cimet
Iako nas cimet obično asocira na zimske dane i bakine kolače, njegova dobrobit treba nas naterati da ga češće konzumiramo. Cimet stabilizira razinu šećera u krvi, kao i krvni pritisak. Istraživanja na švedskom Univerzitetu Lund ukazuju da bi cimet čak mogao pomoći dijabetičarima da koriste manje inzulina. Cimet možete posipati po kolačima, kapućinu ili žitaricama.
Ljuti umak
Možda ga svi baš i ne vole, ali mnogi bi se mogli predomisliti kada čuju da umanjuje apetit. Ljute papričice koje se nalaze u umaku ublažavaju znakove gladi i podižu razinu hormona GLP-1 koji je odgovoran za apetit.
Kiseli kupus
Kiseli kupus izvrstan je za probavu jer sadrži probiotičku bakteriju Lactobacillus plantarum. Stoga vam može pomoći da se rešite plinova koji vas muče ili nadutosti. Najbolje bi bilo jesti sveži kiseli kupus.
Crni papar
Piperin, koji se nalazi u crnom papru, može sprečavati stvaranje kancerogenih stanica, a to su otkrili naučnici na univerzitetu u Michiganu.
„Ako limitirate stvaranje matičnih stanica, limitirate i stvaranje stanica koje su potencijalni stvaratelji tumora“, rekao je autor studije Madhuri Kakarala.