Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Oboleli od raka pluća pod većim rizikom od šloga

    Osobe kojima je u skorije vreme dijagnostifikovan rak pluća, su pod većim rizikom da dožive moždani udar nego one koje ne boluju od te vrste raka, utvrdili su tajvanski stručnjaci s Kineskog medicinskog fakulteta.
     
    Analizirajući podatke o više od 150.000 odraslih osoba, tajvanski tim je utvrdio da, među onima kojima je nedavno dijagnostifikovan rak pluća, 26 na 1.000 godišnje doživljava šlog, dok kod ostale populacije šlog pogađa 17 osoba na 1.000 godišnje, izvještava Rojters. Tajvanski tim nije uzeo u razmatranje životne navike koje bi mogle da povećaju rizik od šloga, kao što su pušenje, konzumiranje alkohola ili način ishrane.
     
    Utvrđeno je da je rizik od šloga među muškarcima obolelim od raka pluća najveći u prva tri meseca, a kod žena u prvih četiri do šest  meseci nakon postavljanja dijagnoze. Povećan rizik od šloga kod muškaraca traje do godinu dana posle postavljene dijagnoze raka pluća, a kod žena do dve godine nakon te dijagnoze.
     
    Interesantno je da se kod obolelih od raka pluća češće javlja hemoragični šlog, koji je inače kod opšte populacije ređi od ishemičnog šloga. Hemoragični šlog je izazvan iznenadnim krvarenjem u mozgu, a ishemični ugruškom koji sprečava dotok krvi u neke delove tog organa.
     
    Neki pokazatelji ukazuju da obilno krvarenje ili stvarajne ugruška (oba stanja koje tumor može da izazove), kao i propratni efekti hemoterapije, delimično mogu da objasne očiglednu vezu između raka i šloga, objašnjavaju tajvanski stručnjaci.
     
    Endru Rasmen, specijalista za šlog Bolnice Henri Ford, u Detroitu, koji nije učestvovao u tom istraživanju, ističe kako najčešći oblik raka pluća, adenokarcinom, povećava tendenciju stvaranja krvnih ugrušaka u telu u još većoj meri nego ostale vrste kancera. Osim toga, Rasmen ističe bitan uticaj pušenja, napominjući da je ono odgovorno za 90 odsto smrtnih slučajeva od raka pluća u SAD, kao i da su pušači pod dva puta većim rizikom od šloga nego nepušači bez obzira na to da li boluju od raka pluća ili ne.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE