Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Naučnici osporavaju topljenje 15 odsto leda na Grenlandu

    Britanski stručnjaci za klimu osporili su podatke u najnovijem izdanju Tajmsovog atlasa sveta (Times Atlas of the World) objavljenom prošle nedelje, prema kome je ledeni pokrivač na Grenlandu smanjen za 15 odsto u poslednjih 12 godina.
     
    U reklami za novi Atlas koja se pojavila u mnogim medijima, navodi se da je 15 odsto leda na Grenlandu otopljeno poslednjih 12 godina, čime je oslobođen prostor jednak površini Britanije i Irske.
     
    „Noviji satelitski snimci Grenlanda jasno pokazuju postojanje mnogih glečera i površina pod stalnim ledom, na mestima gde novi atlas Tajmsa prikazuje zemlju bez ledenog pokrivača“, navode naučnici grupe Skot Polar kojom rukovodi Džulijan Daudsvel (Julian Dowdeswell).
     
    Oni su svoje opaske uputili u pismu izdavaču Atlasa, grupi HarperKolins, koja je u vlasništvu Njuz korporacije Ruperta Merdoka.
     
    Naučnici se slažu da se zbog klimatskog zagrevanja smanjuje površina pod ledom na Grenlandu, međutim, osporavaju razmeru koja je navedena u novom atlasu.
     
    Izdavač Atlasa ostao je pri svojim podacima i naveo da se oni zasnivaju na informacijama Američkog centra za sneg i led (National Snow and Ice Data Center).
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE