Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Albahari predstavio novi roman

    Pisac David Albahari predstavio je danas u Beogradu svoj novi roman „Kontrolni punkt“, koji je nazvao „antiratnim štivom“.
     
    „Želeo sam da napravim roman kojim ću opisati sve užase ratovanja, ali se sve pretvara i u medijsku priču“, kazao je Albahari na promociji u galeriji „Artget“ – Kulturnog centra Beograda.

    Autor smatra da se svi ratovi dešavaju zahvaljujući medijima. Ukazuje i da smo svi učesnici u nekim ratovima, jer, kako navodi, „za neke je i ljubav rat“.

    Književnik poručuje da se novim romanom vraća ratnoj tematici koju je opisivao u „Mamcu“ i „Snežnom čoveku“, ali da za razliku od tih romana „Kontrolni punkt“ ne govori o konkretnom ratu i prostoru bivše Jugoslavije.

    Govoreći o poruci romana autor se osvrnuo da trenutak kada glavni junak „komandant“ gostuje u televizijskoj emisiji i na pitanje voditeljke šta mu se dogodilo u ratu odgovara – „Eto, preživeo sam“. Voditeljka nezadovoljna ovim odgovorom pita “Zar samo to?“. Komandant se postidi, jer je od jednom sramota ostati živ“, objasnio je Albahari.

    Ivan Radosavljević, urednik Stubova kulture, izdavača, najnovijeg Albaharijevog romana ukazuje da je reč o romanu „koji, možda, neće moći da podnesu oni sa slabijim želucem“.

    „Ovim romanom Albahari opisuje svu besmislenost nasilja, naročito onog organizovanog. Knjiga je na momente grostekna, fantastična, na momente bliska katastrofi i prožeta morbidnim humorom’, kazao je Radosavljević.

    Novi Albaharijev roman izlazi godinu dana nakon knjige „Ćerka“. Kao zanimljivost autor izdvaja to da je „Ćerka“ pred čitaoce, greškom, izašla sa koricama, tada još neobjavljenog, „Kontrolnog punkta“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE