Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novi početak „Prosvete“ sa novim naslovima na Sajmu knjiga

    „Pisci se vraćaju u nekada moćnu i čuvenu izdavačku kuću „Prosveta“ iako se ogrešila o njih“, izjavio je Tanjugu direktor te kuće Jovan Janjić.

    U dvostrukoj ulozi direktora i glavnog urednika ,Janjić je tokom letnjih meseci, kada sve staje u Beogradu, uspeo da sačini izdavački plan prema kome bi do kraja 2011, ako sve bude teklo kako je zamišljeno, bilo objavljeno 30 naslova. Već na oktobarskom Sajmu knjiga trebalo bi da se pojavi 20. “ Prosveta“ je, podsećanja radi, u 2010. objavila jedna novi naslov i to uz finansijsku pomoć grada.

    Među novim izdanjima biće reizdanja naslova koji su odavno rasprodati ( „Retorika“ Branislava Nušića, „Pozdrav deci“ J.J.Zmaja, „Antropološki ogledi“ Sigmunda Frojda, “ Knjiga o Geci Konu“ Velimira Starčevića…) ali na spisku su i „premijere“ .

    Janjić je, naime, uspeo da ubedi neke autore koji su odavno „digli ruke“ od „Prosvete“ da počinje nova era u kojoj neće biti štampanja i doštampavanja bez saglasnosti autora ili nosioca autorskih prava, nepoštovanja ugovornih obaveza, neprofesionalnog odnosa…

    On je ispričao niz apsolutno neverovatnih propusta i ogrešenja koje je „Prosveta“, nakon privatizacije, počinila što je rezultiralo nepovratnim gubljenjem prava na neke profitabilne naslove ( „Vujaklija“, rečnici), što Janjić smatra većim gubitkom za jednu izdavačku kuću od gubitka nekretnina.

    Među naslovima na koje je Janjić ponosan su novi romani. „Poznati srpski režiser Petar Zec ispisao je duhovit i slojevit roman o našem vremenu, pod naslovom „Sunce se rađa na istoku, a i gde bi“, istakao je Janjić. On je najavio da da se očekuje i snimanje filma po tom romanu.

    Janjić smatra da je zanimljiv roman iskusnog književnika i aktuelnog urednika izdavačke delatnosti u „Novostima“ Milomira Kragovića „Svlačenje duše“ o današnjem vremenu u kojem se razotkrivaju novokomponovani bogataši.

    Pun izdavački pogodak za “ Prosvetu“ je što joj je jedan od najboljih srpskih romanopisaca Dobrilo Nenadić poverio štampanje novog romana „U senci crne smrti“, u kojem ispisuje priču o sudbini mornara koji na brodu „Karla“ obolevaju o kuge…

    U planu su i pesničke knjige, ne samo klasika, već i savremenog pesnika Adama Puslojića „Vazdušna linija smrti“, koju je ilustrovao Miloš Šobajić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE