Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Svečano zatvoreno 40. Brankovo kolo

    Tradicionalna pesnička manifestacija, 40. Brankovo kolo, završena je danas u Karlovačkoj gimnaziji, a proteklih 11 dana održano je čak 30 programa u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu.

    Izuzetan odjek izazvala je antologija „Srpski pesnici 20. veka“, koja je u devet nastavaka, iz dana u dan, predstavljana kao najava projekta Brankovog kola – „Antologija srpske poezije – od Branka naovamo (1847- 2000)“.

    Predstavljena je poezija Miodraga Pavlovića, Bore Radovića, Ivana Gađanskog, Matije Bećkovića, Ranka Risojevića, Pere Zupca, Rajka Petrova Noga, Stevana Tontića, Vladimira Kopicla, Dragana Lakićevića, Ivana Negrišorca i Dragoslava Dedovića.

    Tokom manifestacije čula se poezija antologijskih pesnika Dragana Kolundžije, Vite Markovića, Ljubomira Simovića, Slobodana Rakitića, Raše Popova, Aleka Vukadinovića, Krstivoja Ilića, Gojka Đoga, i drugih.

    Projekat „Srpski pesnici 20. veka“ pokazao je da srpska poezija ima i značajne autorke kao što su: Danica Marković, Anica Savić Rebac, Dara Sekulić, Darinka Jevrić, Mirjana Stefanović, Tanja Kragujević, Radmila Lazić, Mirjana Bulatović i druge.

    Posebna pažnja posvećena je pesnicima savremenicima, prijateljima Brankovog kola, koji nisu više među živima.

    Nagrada „Stražilovo“ dodeljena je Maji Stanojević, Željku Pržulju, Dušanu Kresoviću i Ivanu Despotoviću, dok je međunarodna nagrada „Branko Radičević“ pripala britanskoj pesnikinji škotskog porekla Kerol En Dafi.

    Tradicionalni trodnevni simpozijum filozofa održan je 18. put u Sremskim Karlovcima, ovoga puta na temu „Vera i znanje“, dok je u okviru „Hrišćanskih tema“ bilo reči o „farisejstvu u svim vremenima“.

    Promovisane su pesničke knjige Duška Popovića, Valentine Milačić, Morane Vukmir, Dušana Lončara, Ljiljane Kolundžija i Miće Savanovića.

    U okviru „pesničkog šahovskog turnira“ predstavljena je knjiga „Šahovođa“ Vladimir Jovićevića Jova, koji je, kako je navedeno u saopštenju, preminuo u beogradskoj bolnici baš na sam dan promocije.

    Manifesticaji su prisustvovali i inostrani pesnici Nikolaj Bajtov (Rusija), Džejms Saterlend Smit (Engleska), Agnješka Siska (Poljska), Marius Kelaru (Rumunija), Ismail Bandora (Jordan), Dimitris Sotakis (Grčka) i Mile Stojić (Bosna i Hercegovina).

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE