Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nemački filmovi katastrofe u KCB-u

    U saradnji sa Kulturnim centrom Beograda, Gete institut u Beogradu od 22. do 26. septembra organizuje Festival nemačkih filmova o katastrofama „Dani koji dolaze“.


    „Prirodne katastrofe i politički događaji koji uzrokuju pojavu katastrofa ili smaka sveta kao tema imaju dugu tradiciju u istoriji filma. I dok je glavna odlika američkih filmova koji obrađuju ovakve teme spektakularnost, dotle evropski filmovi, nasuprot tome, prenose moralnu poruku. Za nemački film je, prema rečima selektora ovog izbora, filmskog kritičara Bernda Budera karakteristično egzistencijalno traganje, koje je uz to povezano sa konkretnim instrukcijama za političku akciju“, piše u najavi Festivala.

    Na programu Festivala, u terminima od 18.00 i 20.00, je intrigantan i pomalo raritan izbor filmova o katastrofama jer je predviđeno da bude prikazano ukupno 9 ostvarenja nastalih u periodu od 1943. pa do 2010. godine.

    Jedinstven je film „Titanik“ u režiji Vernera Klingera i Herberta Zelpina iz 1943. godine, koji uz mogućnost da bude protumačen kao najava nadolazeće propasti Trećeg rajha, nikada nije prikazan u nemačkim bioskopima i predstavlja istinski bioskopski raritet.

    Potpuno ekskluzivna je i premijera Fasbinderovog „Sveta na žici“ iz 1973, koji traje čak 205 minuta. To je film koji većina poznavalaca filmske umetnosti smatra pretečom kultnog „Matriksa“. Iako nije tehnički superioran, ovaj film je estetski i duhovno išao ispred svog vremena, i ovo je retka i možda čak i jedinstvena prilika da ga vidi beogradska publika.

    Jedan of filmova koji će takođe biti prikazani na Festivalu je i „Agire gnev božji“ iz 1971. koji je predstavljao prvu etapu u saradnji režisera Vernera Hercoga i glumca Klausa Kinskog.

    Festival otvara naučnofantastična drama Larsa Kraumea „Dani koji dolaze“ koji je najaktuelniji film u ovoj retrospektivi (2010.) i koji objedinjuje mračna predviđanja budućnosti koju već srećemo u feljtonima i političkim kolumnama. Film „Pobuna mladih 2030“ predstavlja nastavak filma „Pobuna starijih 2030“ i govori o situaciji kada lične nagomilane katastrofe pretvaraju u one nacionalnih razmera.

    Na programu Festivala su i filmovi Gregora Šniclera, Kurta Meciga…

    Karte za sve projekcije na festivalu je ceni od 200 dinara mogu se kupiti na biletarnici KCB-a, u Kolarčevoj 6 u Beogradu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE