Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako odvojiti dete od kompjutera?

    Deca danas provode od 40 do 60 sati nedeljno uz elektronske uređaje. Uočeno bezbroj negativnih efekata, od umanjenog kognitivnog razvoja, do tromosti, umanjenog razvoja mišića, ravnoteže.


    Ko bi pre dvadesetak godina pomislio da ćemo decu morati da nagovaramo da izađu na svež vazduh i da se igraju? Zato još uvek tople jesenje dane iskoristite da vaše mališane zainteresujete da što češće idu napolje i zabavljaju se sa loptom, umesto sa kompjuterskim igricama. One su, na žalost, odavno zamenile slagalice, igranje „između dve vatre“, igre sa lastišem, čitanje…Klinci danas, posebno u gradovima, ne mogu bez kompjutera, interneta, raznih društvenih mreža, igrica, pa roditelji moraju da se bore i protiv računara i raznih „sedećih“ preokupacija.

    Jer, deca danas provode od 40 do 60 sati nedeljno uz omiljene elektronske uređaje, a ostatak vremena u školskim, sportskom i drugim aktivnostima. Nastavnici, doktori i stručnjaci za rani razvoj dece počeli su da uviđaju bezbroj negativnih efekata, od umanjenog kognitivnog razvoja, kao rezultata aktivnosti koje ne stimulišu rešavanje problema i kreativnost, do dečije tromosti, umanjenog razvoja mišića, ravnoteže i drugih fizičkih problema. Nedostatak prirodnog svetla, takođe, prouzrokuje i stres kod dece, koja zbog toga imaju slabiju koncentraciju. Samo dva do tri sata igre na otvorenom, poručuju stručnjaci, može da spreči pojavu kratkovidosti, a u prilog ovoj tezi ide i podatak da češće oboljevaju deca u urbanim sredinama u odnosu na svoje vršnjake koji žive na selu.

    Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za ljudska prava priznaje igru kao pravo svakog deteta, a „igra je bitna za razvoj jer doprinosi kognitivnim, fizičkim, socijalnim i emocionalnim dobrobitima dece i mladih“, tvrde stručnjaci sa Američke pedijatrijske akademije. Oni idu još dalje, pa kažu da „čak i ona deca koja su dovoljno srećna da odrastaju u izobilju i žive u relativnom miru, možda nisu iskusila sve prednosti igre“.

    Decu treba udaljiti od užurbanog načina života na koji smo svi navikli i prepoznati njihovu potrebu za slobodnim vremenom odvojenim za igru, smatraju pedijatri. Kada izađete sa njima napolje, u park, na šetalište ili neki sportski teren, iznenadićete se kada budete videli koliko vaša deca imaju svojih originalnih ideja za igranje. Umesto da idete autom, šetajte do biblioteke, prodavnice, pošte… A ako vaše dete često spominje onaj park pored kojeg svakodnevno prolazite automobilom, odvedite ga tamo već sutra. Opalo lišće skupite na jedno mesto i dozvolite deci da trče ili skaču po njemu. Iako može da vam se učini smešnim, ovo je u stvari vrlo zabavna igra. Ako imate odgovarajući prostor, dozvolite starijem detetu da naloži logorsku vatru u dvorištu. Postavite sigurnosna pravila, a zatim dopustite da vaša deca pozovu svoje drugove i razgovaraju sedeći uz vatru. Ipak, budite uvek u njihovoj blizini i često ih proveravajte, nadgledajući ih sa prozora ili navraćajući s vremena na vreme kako biste ih pitali da li im još nešto treba.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE