Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Zelena“ struja eksploatacijom metana iz niške deponije

    Grad Niš potpisao je ugovor sa italijanskom kompanijom „Amest“ koji predviđa eksploataciju metana iz niške gradske deponije. Ovim ugovorom grad Niš ujedno rešava i pitanje bezbednosti, jer stara deponija stalno preti eksplozijom.
     

    Malo je projekata u Srbiji koji se planiraju, a još manje do sada realizovanih, a da su vezani za obezbeđenje zdravije životne sredine i pri tom, pride, omogućavaju dobre prihode. Jedan takav je, svakako proizvodnja struje iz takozvanih „zelenih“ tehnologija, ali nigde u našoj zemlji, iako postoje izuzetni uslovi i potencijali, u prošlosti nisu preduzete mere da se iskoriste. Da će se na tom planu ipak nešto konkretno preduzeti govori ugovor koji su potpisali grad Niš i Kompanija „Amest“ iz Italije, koji predviđa eksploataciju metana iz niške gradske deponije. Gradonačelnik Niša Miloš Simonović koji je potpisao ugovor sa predsednikom italijanske kompanije Felipeom Skočimarom, za „Politiku“ posebno ističe da će Niš biti nosilac pionirskog poduhvata u Srbiji:

    „ Višestruki su efekti jednog ovog izuzetno značajnog projekta. Najveći je, bez sumnje, eliminacija potencijalne, ali velike i stalne opasnosti od eksplozije na sadašnjoj gradskoj deponiji „Bubanj“, pored Niša. Godinama unazad preduzimaju se brojne mere na sanaciji smetlišta, kako ne bi došlo do eksplozije metana koji se stvara na dubini i unutrašnjosti deponije i katastrofalnih posledica. Dobitak je, svakako što će naši partneri Italijani u Nišu, nedaleko od deponije, sagraditi postrojenje, odnosno elektranu – veliki gasifikator za preradu otpadnih gasova, pogon u kojem će biti otvorena nova radna mesta. Pored toga od otpadnih gasova u gasifikatoru će se proizvoditi struja koju ćemo isporučivati Elektroprivredi Srbije i od toga prihodovati, a nadasve građanima Niša biće obezbeđena mnogo zdravija životna sredina nego do sada“, rekao je za „Politiku“ Miloš Simonović.
     
    Predstavnici Kompanije „Amest“ već su boravili u Nišu i preduzeti su prvi koraci na pripremi terena za izgradnju nove elektrane, odnosno gasifikatora. Prema preliminarnoj računici gradnja elektrane će koštati između 600.000 i milion evra. Felipe Skočivari rekao je da njegova kompanija planira da se postrojenje za eksploataciju metana sagradi najviše za godinu dana i da odmah potom počne proizvodnja prvih kilovata „zelene“ struje.
     
    Ovo će biti po prvi put u Srbiji da se na delu primenjuje zakonski okvir za primenu „zelenih tehnologija“, naglašava gradonačelnik Niša Simonović, iako je naša zemlja „Kjoto protokol“ prihvatila već pune tri godine: Primena „zelenih“ tehnologija u evropskim zemljama iz dana u dan sve je veća, a Ujedinjene nacije posebnu pažnju posvećuju upravo ovakvim investicijama i imaju i poseban fond za podsticaj realizacije projekata koji štite i unapređuju životnu sredinu i smanjuju emitovanje štetnih gasova. Zato čelnici veruju da će dolazak italijanskih investitora u Niš i Srbiju u ovoj oblasti biti od posebnog značaja.
     
    „Amest“ je državna kompanija iz najbogatije italijanske regije Veneto, a u Niš su stigli u sklopu konkretne realizacije međudržavnog sporazuma Italije i Srbije o zajedničkom delovanju u oblasti zaštite životne i radne sredine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE