Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zvanično otvorena 124. „Smederevska jesen“

    Simboličnom predajom ključa grada Smederava sinoć je zvanično otvorena 124. turističko-privredna manifestacija “Smederevska jesen”.
     
    Ključeve je od despota Ðurađa Brankovića primio gradonačelnik Predrag Umičević.

    Simbolično, predaja ključa predstavlja znameniti događaj iz 1805. godine, kada je pod dudom u Smederevu, u prisustvu srpskih starešina i ustanika, vožd Karađorđe, vođa Prvog srpskog ustanka, primio ključeve Smederevske tvrđave od turskog zapovednika grada, dizdara Muharema Guše.

    Manifestaciju je sinoć otvorio gradonačelnik grada Smedereva Predrag Umičević, a svečanosti su pored mnogobrojnih predstavnika gradova i opština Srbije, prisustvovali i predstavnici zemalja u okruženju – Bugarske i Makedonije, ali i Narodne Republike Kine.

    Ceremoniji otvaranja prisustvovao je i državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, Dragan Marković.

    Tokom jučerašnjeg dana u Velikom gradu tvrđave predstavljena je poljoprivredna proizvodnja, domaća radinost, specijaliteti i običaji ovog kraja.

    Po drugi put su predstavljeni gradovi sa tvrđavama pod nazivom “Tvrđave u tvrđavi”. Takođe su predstavljeni stari srpski i srednjovekovni zanati.

    Za danas je najavljen raznovrstan dečji program i nastupi etno i folklornih grupa na nekoliko lokacija u gradu, kao i nstup vitezova Svibora i veliki viteški turnir, uz večernje koncerte u Malom gradu i na Gradskom trgu.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE