Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novi soj ptičijeg gripa nije opasan

    Nema dokaza da mutirani soj virusa ptičijeg gripa, utvrđen u Vijetnamu i Kini, povećava rizik za ljudsko zdravlje, saopštile su danas dve organizacije UN.
     
    Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) izrazila je prošle nedelje bojazan da bi mutirani virus ptičijeg gripa, poznat kao H5N1-2.3.2.1, mogao da dovede do osetnijeg ponovnog izbijanja bolesti, izveštava AFP.

    Međutim, u najnovijem zajedničkom saopštenju FAO i Svetske zdravstvene organizacije (SZO), navedeno je da među poslednjim slučajevima zaraze virusom ptičijeg gripa, registrovanim u Vijetnamu, nijedan nije izazvan mutiranim sojem.

    „Zasad ništa ne ukazuje na to da će novi soj virusa imati uticaja na povećanje rizika za zdravlje ljudi“, naglašeno je u saopštenju.

    Mutirani virus se u Vijetnamu pojavio 2009, zamenivši prethodni dominantni soj. Ove godine je identifikovan među vijetnamskom živinom u šesnaest provincija.

    Mada je dosadašnja vakcina protiv ptičijeg gripa samo delimično efikasna protiv ovog mutiranog virusa, izbijanja bolesti među živinom se brzo stavljaju pod kontrolu, ističu FAO i SZO.

    Uprkos naporima Vijetnama da iskoreni ptičiji grip, koji se pojavio 2003. godine, on je u toj zemlji stekao endemski karakter, pojavljujući se svake godine u bar nekoliko provincija.

    Zbog toga pomenute organizacije UN preporučuju naročitu budnost u slučajevima neuobičajeno povećane smrtnosti među živinom, što brže prijavljivanje bolesti vlastima, kao i usvajanje higijenske prakse pri rukovanju, klanju i pripremanju živine.

    Virus H5N1 se, inače, tipično širi sa živine na ljude posredstvom direktnog kontakta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE