Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Počela kampanja upravljanja otpadom, biće posla

    Kampanja „Zelena inicijativa“, čiji je cilj reforma prakse i dugoročno unapređenje sistema upravljanja otpadom u Srbiji, a u okviru koje će biti zaposleno oko 3.000 građana, započeta je danas potpisivanjem Memoranduma o realizaciji zajedničkih aktivnosti članica Zelene inicijative.

    Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić istakao je da je u zelenoj ekonomiji, u upravljanju otpadom i reciklaži, do sada otvoreno oko 8.000 radnih mesta, a da se očekuje da se do kraja mandata ove vlade uposli ukupno 10.000 ljudi, što je u uslovima ekonomske krize veliki napredak.

    On je na predstavljanju kampanje u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ istakao da mu je drago što je kod građana stvoreno uverenje da je „oblast životne sredine oblast u kojoj je postignut najveći napredak u poslednje tri godine“ i dodao da to primećuju građani, ali i Evropska Unija i druge države koje pomažu ekološke projekte.

    Direktorka Misije USAID u Srbiji, organizacije koja je za projekat obezbedila 250.000 dolara, Suzan Fric rekla je da je Srbija učinila veliki napredak u širenju svesti o potrebi zaštite životne sredine i očuvanju, kao i važnosti reciklaže.

    Ona je istakla da su, međutim, neophodni još veći napori i ukazala da se u zemljama članica Evropske unije reciklira 50 odsto otpada, dok se u Srbiji reciklira samo 10 odsto otpada.

    Predstavnici deset organizacija građanskog društva potpisali su Memorandum kako bi ozvaničili posvećenost, definisali uloge i obaveze.

    Memorandum su potpisali predstavnici Beogradskog fonda za lokalne inicijative, Mladih istraživača Srbije, Evropskog pokreta u Srbiji, Grupe 484, Inicijative za razvoj i saradnju, Centra za razvoj socijalnog preduzetništva, YUROM centra, Centra modernih veština, Beogradskog fonda za političku izuzetnost i mreže ekoloških organizacija Zelena lista Srbije.

    Kako je navedeno, one će raditi na uspostavljanju funkcionalnog sistema za upravljanje otpadom kroz podršku sprovođenja lokalnih i regionalnih planova, kao i integraciji individualnih sakupljača u lanac nabavke u okviru upravljanja otpadom.

    Organizacije će raditi i na uspostavljanju tri socijalna preduzeća u koje će biti uključeni individualni sakupljači i njihovo uključivanje u postojeće mreže socijalnog preduzetništva, ali i na povećanju učešća građana, lokalnih institucija i reciklažnog biznisa u oblasti prikupljanja reciklažnih sirovina u 24 grada.

    Na konferenciji je istaknuto i da je tokom projekta planirano da se prikupi 4.000 kilograma reciklažnih sirovina.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE