Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako pomoći detetu da stekne prijatelje

    Polazak u prvi razred predstavlja veliku promenu i za dete i za roditelje. Jedan od najvećih strahova jeste kako će se dete “uklopiti”.


    Individualne razlike među decom su velike. Oni koji su ekstrovertni i pokazuju veću potrebu za socijalnim odnosima neće ni imati teškoća u uspostavljanju novih odnosa sa vršnjacima, niti će tražiti vašu podršku. Za razliku od njih, introvertna, deca povučenija u sebe, u školi će imati poteškoća u uspostavljanju prvih socijalnih odnosa. Čak i ukoliko poznaju izvestan broj dece iz vrtića sa kojima će biti u odeljenju, oni će osećati dozu nelagodnosti pred nepoznatom većinom.

    Postoji nekoliko osnovnih faza uspostavljanja socijalnih odnosa među decom. One se međusobno preklapaju, to jest ne nadovezuju jedna na drugu što ih čini, na prvi pogled, komplikovanim za razumevanje.

    Međutim, vi kao roditelj, ne morate da čekate dolaske i prolaske različitih faza. Radije pokušajte da pomognete detetu da se opusti u socijalnim kontaktima i nauči da svoje drugarske odnose i stvara i neguje. Kako?
     
    “Mogu li…”, “Hajde da…” Predstavite detetu moć malih ali “čarobnih reči” za upoznavanje i poziva na igru. Odnosno, ako vaše dete uspe da izgovori: “Hajde da se zajedno igramo…”, ili “Mogu li da se pridružim?” – već je načinilo krupan korak kako u razvijanju sopstvenog samopouzdanja, tako i u formiranju budućih drugarskih odnosa.
     
    Drug iz kluperazgovarajte sa svojim detetom o njegovom drugu iz klupe jer će  prvi bliži kontakt vaše dete uspostaviti upravo sa njim. Njihova interakcija tokom časa ne mora biti obležena nekim posebnim događajima, ali će biti kontinuirana, svakodnevna. Za vas je važno da znate o kakvom se detetu radi. Odnosno, da li je pričljivo ili ne, da li je nemirno ili ne, da li ga učiteljica često opominje. Na osnovu ovih jednostavnih pitanja dobićete i osnovne informacije.
     
    Strah od odbijanja – pokažite razumevanje za otpor koji dete ima kada treba da se uključi u neko novo društvo. Ni vama, kao odrasloj osobi to nije lak zadatak, pa sigurno ne može biti ni za vaše dete koje ima nekoliko decenija manje iskustva u uspostavljanju socijalnih odnosa. Strah od odbijanja je prirodan, uobičajen. Može biti podsticajan i motivacioni ali u nižem školskom uzrastu uglavnom se manifestuje kao preterano emotivna reakcija nad najmanjim sitnicama u komunikaciji.
     
    Rođendani – kada tokom prvog razreda uslede pozivi za rođendane, pobrinite se da svoje dete i odvedete tamo gde je pozvano. To je jedan od malobrojnih načina za uspostavljanje odnosa i van škole, a u opuštenom okruženju očekivano je da će se i vaše dete lakše snalaziti sa vršnjacima. Takođe, podstičite ga da na svoj rođendan pozove (ukoliko ste u mogućnosti) svu decu iz odeljenja. Naime, bez ozbira što se sa nekima od njih jedva poznaje, njihovo isključivanje iz kruga pozvanih dodatno će ga udaljiti od te dece. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE