Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Većina Japanaca izgubila poverenje u sigurnost nuklearki

    Japanska katastrofa iz marta ove godine (zemljotres i cunami, nuklearna katastrofa u Fukušimi) značajno je poljuljala poverenje tamošnjih građana u sigurnost nuklearki, pokazuje nedavno istraživanje Associated Press – GfK Pool.

    Pojavila se i široka skala kritika zbog načina na koji je rešavana kriza. Građani smatraju da su obnova pogođenog područja i novi razvoj izvora energije najvažniji cilj u sledećoj deceniji. Ipak, gotovo četiri od deset Japanaca veruje da bi sadašnji broj nuklearki u Japanu trebao ostati u pogonu ili bi se čak mogao povećati.
     
    Istraživanje je pokazalo da se tri četvrtine građana sada oseća manje sigurnim nego pre katastrofe. Čak 80 odsto smatra da vlada nije davala istinite informacije o težini i razmerima stvarnih događanja. Dve trećine ispitanih strahuje zbog posledica koje se mogu odraziti na njihov vlastiti život, posao i budućnost. Dobre ocene dobile su samo specijalne snage samoobrane, odnosno 90 odsto populacije daje im pozitivne ocene. Suprotno, tadašnji premijer Naoto Kan dobio je velike kritike od tri četvrtine ispitanih. Slične slabe ocene, kod 80 odsto ispitanih, dobili su i Agencija za nuklearnu i industrijsku sigurnost i rukovodstvo nuklearke TEPCO.
     
    Oko 60 odsto populacije ne veruje ili tek vrlo malo veruje u sigurnost nuklearki koje su sada u pogonu. Približno polovina ispitanih je za smanjenje broja nuklearki koje su sada u pogonu. Ipak, trećina populacije smatra da treba ostati isti broj nuklearki, a četiri odsto je čak za izgradnju novih, pokazuje istraživanje sprovedeno od 29. jula do 10. avgusta na uzorku od 1.000 ispitanika. Za 84 odsto Japanaca sada je najvažniji cilj razvijati nove izvore energije. Jedino važnije od toga je obnavljane područja koje je bilo zahvaćeno katastrofom, što misli 96 odsto populacije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE