Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Korali pomažu da se zaštitimo od sunca

    Britanski naučnici se nadaju da će moći da odgonetnu tajnu prirodnog odbrambenog mehanizma koji korale štiti od pogubnih sunčevih zraka i proizvedu pilulu za zaštitu kože od sunca, prenosi Bi-Bi-Si.


    Istraživački tim Kraljevskog koledža u Londonu posetio je Veliki koralni greben u Australiji kako bi otkrio genetske i biohemijske procese koji kolarima pružaju savršenu zaštitu od sunca.

    Naučnici veruju da će poručavanjem nekoliko uzoraka ugroženog korala Akropora moći da u laboratorijskim uslovima proizvedu sintetičku repliku sastojaka koji čine osnovu te zaštite.

    Istraživači, predvođeni dr Polom Longom, planiraju da pre nego što naprave pilulu testiraju losion koji bi u svom sastavu imao iste sastojke kao i one pronađene u koralu.

    Da bi to postigli, oni nameravaju da kopiraju genetski kod korala kako bi potom reprodukovali ceo proces u laboratorijskim uslovima. Dr Long je objasnio da bi se tako proizvedeni sastojci pomešali s losionom i testirali na odstranjenoj koži nakon estetskih zahvata na stomaku.

    On je istakao da njegov tim nikako ne namerava da koristi same korale budući da oni predstavljaju ugroženu vrstu. Naučnici su već duže vreme znali da se korali i pojedine alge u tropskim predelima sami štite od opasnih UV zraka, ali ne i kako to čine.

    Oni su otkrili da alge koje žive u simbiozi sa koralima proizvode sastojak koji koral apsorbuje i pretvara u sredstvo za zaštitu od sunca kako u svoju tako i u korist samih algi.

    „Ne samo da ih to štiti od UV zraka, već smo primetili da ribe koje se hrane koralima, takođe, stiču zaštitu od sunca. Očigledno je da se to prenosi putem lanca ishrane“, kazao je dr Long.

    To znači da bi i ljudi u budućnosti mogli da zaštite kožu i oči od sunca uzimanjem tablete proizvedene na bazi blagotvornih sastojaka korala.

    Drugi dugoročni cilj ovog istraživanja je da se utvrdi da li bi ovi procesi mogli da budu iskorišćeni za razvoj održive poljoprivrede u siromašnim zemljama.

    Sastojci pronađeni u koralu mogli bi da se koriste u proizvodnji UV-tolerantnih biljaka, sposobnih da odole jakom tropskom UV zračenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE