Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Otvoreno Odeljenje dečije hematoonkologije

    Rekonstruisano Odeljenje hematoonkologije u Klinici za dečije bolesti u Banjaluci danas je svečano otvoreno.
     
    Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik svečano je otvorio dečije odeljenje, koje je rekonstruisano sa 163.000 KM prikupljenih u okviru humanitarne akcije „S ljubavlju hrabrim srcima“ za pomoć deci oboleloj od malignih bolesti, koju je lično inicirao.
     
    „Kada oboli dete, oboli budućnost. Zaista me je potreslo kada sam prvi put došao na ovo odeljenje i vidio decu koja se leče od opake bolesti, te nisam oklevao da kao predsednik RS pokrenem jednu humanitarnu akciju“, rekao je Dodik novinarima nakon svečanosti.
     
    On je naglasio da se na rekonstrukciji neće stati, te da će u budućnosti za ovo odeljenje biti nabavljena i dodatna oprema da bi se obezbedile najbolja moguća terapija u regionu za lečenje dece obolele od raka.
     
    Ranko Škrbić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, rekao je da su sa ovom rekonstrukcijom stvoreni preduslovi za obavljanje transplantacije koštane srži na Kliničkom centru Banjaluka.
     
    „U narednih nekoliko sedmica kompletiraćemo opremu da radimo DNK analize što je preduslov da tehnički izvedemo transplantaciju koštane srži, ali ne samo to već i uopšte da se počne sa transplantologijom“, rekao je Škrbić.
     
    Mirko Stanetić, generalni direktor KC Banjaluka, rekao je da će se uspostavljanjem novih dijagnostičko-terapijskih procedura zajedno sa ostalim segmentima KC u Banjaluci omogućiti da lečenje najtežih oboljenja u dečijoj dobi postane što efikasnije.
     
    „Mi smo stekli nove obaveze i spremni smo da odgovorimo na njih“, rekao je Stanetić i zahvalio predsedniku RS i drugim donatorima koji su omoguićili da budu prikupljena sredstva za rekonstrukciju.
     
    Jelica Predojević-Samardžić, šef Odeljenja hematoonkologije u Klinici za dečije bolesti, rekla je da se trenutno na dečijem odeljenju leči 47 dece i to najviše od leukemije, različitih vrsta tumora i drugih malignih bolesti.
     
    „Lečenje ovakve dece je sigurno najteže i najdugotrajnije. U tom smislu se zahvaljujemo predsedniku RS što je ovo mesto prepoznao kao ono koje treba pomoći“, rekla je Predojević-Samardžića.
     
    Rekonstrukcijom Odeljenja hematoonkologije u Klinici za dečije boolesti KC Banjaluka obuhvaćena je površina od 311 metara kvadratnih. Odeljenje sadrži četiri bolesničke sobe od kojih dve sobe imaju prostor za izolaciju, dve ambulante, sobu za intervencije, lekarsku sobu i prateće prostore.
     
    U sklopu rekonstrukcije urađeno je potpuno opremanje odeljenja novom medicinskom opremom i nameštajem.
     
    Rekonstrukcijom dečije hematoonkologije će biti osoposobljeno za lečenje najtežih malignih oboljenja kod dece.
     
    Odeljenje dečije hematoonkologije u Kliničkom centru Banjaluka je jedino takve vrste u RS i jedno od dva u BiH.
     
    Svečanost otvaranja rekonstruisanog odeljenja prigodan program upriličili su članovi Dečijeg dramskog studija „Roda“ iz Banjaluke, zajedno sa decom koja se ovde leče.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE