Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Grujić: Privredi preti propast

    Kriza koja je pre tri godine pogodila biznismene sada svom snagom udara na države, pa i na Srbiju. Ono kroz šta su već prošle firme i građani – stezanje kaiša – sada čeka i državu. Nema više manevarskog prostora, Vlada će konačno morati da primeni radikalne mere štednje i donese odluke koje će najzad ići na ruku oporavka privrede – poručuje u intervjuu za ”Novosti” Branislav Grujić, prvi čovek kompanije ”PSP-Farman” i predsednik kluba ”Privrednik”, koji okuplja najveća imena srpskog biznisa.
     

     
    Govoreći o drugom talasu krize, Grujić upozorava:
    – Ukoliko se u najkraćem roku ne ubrizgaju sveže pare kroz lakše i dostupnije kredite i ne pokrene lanac plaćanja, počevši od obaveza koje ima država, minimalne su šanse da srpska privreda opstane.
     
    * Iz vlasti se čuju i drugačije poruke – da kriza može biti naša šansa…
    – Pričati tako nešto zaista nema logike. Vlada bi mnoge stvari morala da preduzme i bez recesije, naš budžetski deficit je ogroman, privreda u kolapsu. Sve što je moglo da se uzme od privrede, uzeto je, i ona više ne može da izdržava državu i ovakav sistem.

    * Verujete li u obećanja da će država ući u krizu sa unapred spremnim merama i da zaista postoji način da se na krizu deluje u ovim uslovima?
    – U fokusu premijera sada su očigledno problemi budžeta, jer on obavlja i funkciju ministra finansija. Nažalost, ne vidim da su na pomolu neke mere koje će imati direktan pozitivan uticaj na privredu.

    * Znači li to da se glas privrednika i dalje slabo čuje?
    – Dijalog između privrede i političke elite trenutno je na istorijskom minimumu. Ne postoji nikakva komunikacija.

    * Možda će vas sada država koja je, kako kažete, u istim problemima kao privreda, bolje razumeti?
    – Država je već dugo u lošem stanju, pa nije pružila ruku saradnje. I mnogo razvijenije ekonomije sebi nikad nisu dozvolile luksuz nedogovaranja, da ne slušaju sugestije privrede.

    * Jeste li ikada dobili odgovor na predlog kriznih mera koje ste, zajedno sa ekonomistima, dostavili Vladi?
    – Ne. Privrednici nemaju želju da se bave politikom i utiču na državne odluke, ali ekonomski ambijent bolje poznaju od bilo koga, ko u ovom trenutku sedi u Vladi.

    * A šta biste vi, da donosite odluke umesto države, hitno uradili?
    – Država mora da shvati da, ako ovo još malo privrede što nešto radi potone, stvarno neće imati odakle da plaćaju plate državnih službenika, policije, penzionera. Neće više imati od koga da uzmu.
     
    * Koliko nam je još ostalo pre nego što se suočimo sa tom mračnom prognozom?
    – Ne znam koliko je pametno da testiramo koliko smo izdržljivi. Ako sada potonemo, može nas zadesiti sudbina da ostanemo trajno siromašna zemlja iz koje će ljudi bežati glavom bez obzira.

    * Kada se okupite u ”Privredniku” o čemu najčešće raspravljaju najjači biznismeni u zemlji? Razmišljate li o nekom radikalnijem nastupu ka političkoj eliti kako bi konačno odgovorila na vaše apele?
    – Privrednici i dalje drže pruženu ruku. Od onog ko zapošljava tri radnika do krupnih biznismena, svi imaju iste probleme. Niko ne razmišlja o novom biznisu, već samo kako da preživi. Svakog dana čujem – ovde se ne isplati ništa raditi.

    * Stičete li utisak da je vlast krenula u obračun sa tajkunima?
    – Ne vidim to tako. To su sve dnevno-političke igre, peckanja, koja ne vode ničemu. Uostalom, najveći deo privrede Srbije je gubitnički, a ne profitni, tako da ne znam šta bi dobili tim obračunom.

    * Stiče se utisak da je sve više privrednika koji povlače kapital i odlaze iz Srbije?
    – Ima raznih primera, neki žele da odu, neki da ostanu. Na poslovni ambijent ne žale se samo domaći, već i strani investitori. Svi privrednici dele isti osećaj – nezadovoljni su načinom kako politička elita rešava probleme.

    * S druge strane, i vlast ima zamerke i na krupne privrednike, poziva vas na ekonomski patriotizam…
    – Privrednici ne mogu da budu uspešni sa radnicima koje moraju da otpuštaju ili su siromašni i na ulici. Samo kroz nova zapošljavanja možemo da imamo oporavak i razvoj, i privrede i radnika i države. Svi smo spojeni sudovi i ne može samo jedna strana da reši problem ekonomskog oporavka. Druga zabluda je da se svako ko pravi profit i uspešan je, odmah povezuje sa kriminalom. Nismo jedini problem mi, iz privatnog sektora, već velika državna preduzeća koja ne plaćaju svoje obaveze i ruiniraju ostatak sistema. Moramo već danas da zahuktamo reformu sistema, da počnemo iz korena da menjamo sve.

    * U Srbiji je počela predizborna kampanja, strahujete li da će to dodatno da opustoši kasu?
    – Voleo bih kada bi postojala svest u političkoj eliti da je kampanja koja počinje poslednji glogov kolac koji će zabiti u telo mrtvaca, koji se zove privreda. Naša privreda nema luksuz da čeka izbore i sledeći septembar da nova vlada počne nešto da radi. Uostalom, ne vidimo da će nova vlada izgledati značajno drugačija od aktuelne, niti vidim jasan program opozicionih stranaka kako da izvuku Srbiju iz problema.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE