Oprez sa slatkišima, velika količina podstiče rak grlića materice
Žene koje se tri puta nedeljno ili više prepuštaju slatkim užicima kao što su keks i kolači moraju biti na oprezu jer konzumiranje ovih namirinica podstiče rak grlića materice. Rezultati su 10-godišnje studije švedskog instituta Karolinska.
Istraživači iz Švedske posmatrali su prehrambene navike 60.000 žena i otkrli da one koje su se redovno častile keksom i kolačima, imaju 33% više šansi da obole od raka grlića materice.
Kod žena koje su ove slatkiše jele više od tri puta nedeljno rizik od oboljenja je još veći, 42 %.
Namera švedskih naučnika bila je da vide da li postoji direktna veza između količine slatke hrane i početka i razvoja raka grlića materice.
Hiljade žena svih starosnih dobi su tokom 10 godina odgovarale na stotine pitanja o stilu životu, načinu ishrane, težini i zdravlju uopšteno.
Nakon tog perioda, naučnici su uporedili odgovore sa njihovim zdravstvenim tegobama. Otkrili su da je 729 žena u tom periodu obolelo od raka grlića materice.
Nije sasvim jasno zašto su jedni slatkiši povezani sa ovom bolešću, a drugi nisu. Pretpostavlja se da je u pitanju količina šečera u njima jer su žene koje su konzumirale više od 35 grama šečera na dan, što je oko sedam čajnih kašika šečera, imale veće šanse da dobiju bolest. Organizam preopterećen šečerom oslobađa više inzulina i estrogena.
Održavanje zdrave telesne težine i fizička aktivnost najbolji su načini za smanjenje rizika od raka grlića materice, poručuju švedski stručnjaci.