Soja, orasi, ovas i maslinovo ulje protiv LDL holesterola

Učesnici jednog kanadskog istraživanja, čija je ishrana bila bogata sastojcima za koje je utvrđeno da smanjuju tzv. „loš“ (LDL) holesterol, kao sto su orašasti plodovi, soja, avokado, maslinovo ulje, ovas itd, su u znatno većoj meri snizili holesterol nego druga grupa, čija je ishrana bazirala na nižem unosu masti.

Istraživanje je obavljeno na četiri lokacije u Kanadi – u gradu Kvebeku, Torontu, Vinipegu i Vankuveru, a u njemu je učestvovala 351 osoba s povišenim holesterolom, izveštava AFP.

Istraživanjem nije bio ograničen unos kalorija. Grupi koja je u većoj meri konzumirala hranu koja snižava LDL holesterol, je savetovano da koristi maslinovo ulje umesto butera, kao i margarin obogaćen biljnim sterolima (koji delimično blokira apsorpsciju holesterola), zatim avokado, ovseno brašno, soju, tofu (sojin sir), mahunarke, sočivo, lešnike, bademe, orahe, pistaće i pekan orahe.

Druga grupa je bila na ishrani sa smanjenim masnoćama i visokim unosom biljnih vlakana i integralnih žitarica.

Posle šest meseci su pripadnici i jedne i druge grupe pomalo oslabili – za između 1,2 i 1,7 kg, ali su pripadnici prve u proseku snizili nivo LDL holesterola za 13 odsto, a pripadnici druge grupe za svega tri odsto.

Stručnjaci ocenjuju da je izvesna mana ovog istraživanja što su njime uglavnom obuhvaćeni belci umerene telesne težine, s malim rizikom od srčanih bolesti. Tako ostaje otvoreno pitanje da li bi rezultati bili slični i da su ispitanici bili gojazniji i pod većim rizikom od srčanih oboljenja.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE