Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lizol više od tri godine na stočnoj pijaci u Valjevu

    Oko 800 kilograma lizola, svojevremeno dobijenog kao humanitarna pomoć, više od tri godine je i dalje smešteno na stočnoj pijaci u Valjevu, potvrdjeno je danas agenciji Beta u Pijačnoj upravi „Polet“ koja gazduje pijacama.

    Lizol, opasno i jako dezifekciono sredstvo, u Valjevo je stigao devedesetih godina kao humanitarna pomoć za održavanje higijene u bolnici i domovima zdravlja u Kolubarskom okrugu. Njegova upotreba bila je dozvoljena za održavanje hodnika i mokrih čvorova u zdravstvenim ustanovama tadašnjom odlukom Ministarstva zdravlja.

    Prisustvo lizola, koji ima kancerogena svojstva, uočeno je u junu 2006, kada je zbog visokih spoljnih temperatura došlo do njegovog curenja sa tavanica u pojedinim lokalima tržnog centra na Novoj zelenoj pijaci, koji se nalaze ispod tavanskih prostorija u kojima je lizol 15 godina bio lagerovan.

    Opštinski i okružni ekološki inspektor rekli su tada novinarima da su zalihe lizola državni problem Srbije i da ga ima i u drugim gradovima po Srbiji, ukupno oko 12 tona.

    Ocenjeno je da je oko 800 kilograma lizola uskladištenog na valjevskoj stočnoj pijaci „pod kontrolom i da gradjani ne treba da brinu“.

    „Lizol može da se uništi samo u postrojenjima za preradu opasnog otpada, koja u Srbiji ne postoje. Jedino rešenje je njegov izvoz, a stav Ministastva za zaštitu životne sredine je da će izvoz opasnog otpada biti organizovan kada država bude finansijski sposobna da organizuje taj posao, koji nije jeftin“, rečeno je tada novinarima.

    Za jedan kilogram tog opasnog otpada 2009. trebalo je obezbediti „nešto preko jednog evra“ za realizaciju izvoza, što Srbija nije imala, pa je „jedino preostajalo da se lizol čuva na bezbednim mestima“.

    U oktobru 2009. godine je tadašnja pomoćnica ministra za zašititu životne sredine i prostorno planiranje Ljiljana Stanojević rekla da u Srbiji ima 14 tona uskladištenog lizola.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE