Novi Sad: Počinje berba paprike
Paprika je, kako preciziraju stručnjaci, u Srbiji ove godine zauzela oko 20.000 hektara. Najveći deo, odnosno, 16.000 hektara, zauzela je konzumna paprika, koja se troši sveža ili se kiseli, dok je manji deo, 4.000 hektara, zasejan paprikom namenjenom za proizvodnju začina, odnosno, onom za industrijsku preradu.
Anđelko Čučaga, iz Kleka, nedaleko od Zrenjanina, na oko pola hektara gaji semensku papriku i ovih dana očekuje berbu. Kako objašnjava, za ovu, najkomplikovaniju i najrizičniju vrstu proizvodnje paprike, odlučio se pre pet godina i do sada se nije pokajao.
Semenska paprika, objašnjava Čučaga, traži posebne uslove gajenja, ne sme se dopustiti da je napadnu bolesti, a ni nametnici, a takođe, zasadi druge paprike moraju da budu udaljeni od nje najmanje 2,5 kilometra.
– Očekujem da ćemo ove godine seme paprike plasirati za oko 30 evra po kilogramu, a rod bi trebalo da bude oko 55 tona po hektaru – objašnjava Čučaga. Svi će reći da je cena visoka, ali, treba uzeti u obzir i to da se, sa ovom paprikom sve radi ručno, od setve, sađenja, pa sve do odvajanja semena…
Prosečan prinos paprike u Srbiji, kako objašnjava Đuro Gvozdenović, rukovodilac Odeljenja za povrtarstvo, na novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, ove godine će biti nešto niži od osam tona po hektaru.
– Ovo, naravno, ne znači da je prinos svuda takav, pošto ima mnogo proizvođača, koji sa hektara dobijaju i gotovo deset puta više ovog povrća, naravno, uz primenu svih mera agrotehnike, uz zalivanje i adekvatno seme i prihranu – objašnjava Gvozdenović. – Godina, inače, nije bila idealna za papriku, koja voli toplo vreme i dosta vode. Hladne noći joj, međutim, nisu prijale, tako da će prinos biti nešto manji nego u najboljim godinama.
Veći deo ovogodišnjeg roda industrijske paprike otkupiće „Vitamin“ iz Horgoša, jedan od najvećih proizvođača začinske paprike u Srbiji.
– Berba paprike će uskoro početi, a mi planiramo otkup oko 6.000 tona ovog povrća, ističu u ovoj fabrici. -Proizvodnja je, inače, ranije ugovorena, i povrtarima, sa kojima imamo sklopljene ugovore, već je, kroz repromaterijal, isplaćen deo vrednosti njihovog roda. Otkupna cena biće 28 dinara za kilogram merkantilne, odnosno, 30,80 dinara za kilogram semenske paprike. Naravno, treba napomenuti da otkupljujemo samo papriku koja je proizvedena od našeg semena, pošto jedino ona ima proveren kvalitet.
NAJBOLjA IZ HORGOŠA
Paprika, koja se proizvodi u fabrici u Horgošu, plasira se u gotovo sve zemlje CEFTA sporazuma, ali i u Nemačku, Švajcarsku, Austriju i Mađarsku. – Koliko smo saznali, razne firme, koje se bave pakovanjem začina, uvoze našu papriku, kako bi je umešale u mlevenu papriku slabijeg kvaliteta, i tako je popravile – kažu u „Vitaminu“. – Naša paprika, tako, postaje začin začina.