Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Najsavremeniji aparat za KBC „Dr Dragiša Mišović“

    Sekretarijat za zdravstvo obezbedio je sredstva za nabavku najsavremenijeg aparata – bodipletizmografa za Bolnicu za dečje i plućne bolesti i tuberkulozu Kliničko-bolničkog centra „Dr Dragiša Mišović – Dedinje“.

    Telesna pletizmografija spada u najnovije dijagnostičke metode ispitivanja plućne funkcije. Koristi se za ispitivanja plućnih bolesnika, kako bi se utvrdila vrsta i stepen oštećenja disajne funkcije i odredila adekvatna terapija.

    To je neagresivna metoda kojom se direktno meri suština opstrukcijskog sindroma: povećan otpor vazdušnih puteva strujanju vazduha. Metoda je objektivna, ne zavisi od saradnje pacijenta, potpuno je bezbedna, ne zamara bolesnika, a pogodna je za preglede dece i teških bolesnika. Koristi se i za praćenje stanja pacijenata koji se leče u bolničkim i ambulantnim uslovima, odnosno praćenje efekata već primenjene terapije i korekcije terapije.

    – S obzirom na broj dece koja se godišnje leče u Dečjoj bolnici KBC „Dr Dragiša Mišović“, nabavka najsavremenijeg aparata – bodipletizmografa značajno će unaprediti kako dijagnostiku bolesti tako i praćenje efekata terapije. Bolnica za dečje i plućne bolesti i tuberkulozu prati i proučava stanje u oblasti dečje pulmologije, primenjuje mere prevencije, zdravstveno-vaspitni i preventivni rad sa decom i njihovim roditeljima, mere ranog otkrivanja i lečenja bolesti i rehabilitacije dece do 18. godine, obolelih od specifičnih i nespecifičnih plućnih bolesti – rekao je gradski sekretar za zdravstvo dr Zoran Blagojević.

    Samo u toku prošle godine u ovoj dečjoj bolnici obavljeno je 38.650 pregleda, bolnički lečeno 2.583 dece, dok je njih 1.736 lečeno u dnevnoj bolnici. U bolnici su urađena čak 7.394 spirometrijska pregleda.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE