Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ove godine bez književne nagrade „Živojin Pavlović“

    Tradicionalna književna nagrada „Živojin Pavlović“ za najbolju knjigu proze pisca iz Jagodine ili onih koji su rođeni ili su živeli u ovom gradu, za prošlu godinu, neće biti dodeljena, saopštio je danas žiri, na čijem je čelu književnik i publicista Rade Milolosavljević.
     
    „Od 12 knjiga koje su konkurisale za ovu prestižnu nagradu nijedna ne zaslužuje da je dobije“, stoji u saopštenju, uz napomenu da je „odluka bila jednoglasna“.

    Nagradu „Živojin Pavlović“ ustanovio je 2002. godine Književni klub „Ðura Jakšić“ iz Jagodine u spomen na jednog od najistaknutijih srpskih romansijera, pripovedača, esejiste i filmskog reditelja druge polovine prošlog veka Živojina Pavlovića (1933. – 1998.) koji je mladost proveo u Jagodini.

    Pavlović je autor dela: „Krivudava reka“, „Dve večeri u jesen“, „Cigansko groblje“, „Ubijao sam bikove“, „Kriške vremena“ (zbirka pripovedaka), „Divlji vetar“, „Ispljuvak pun krvi“…

    Većina Pavlovićevih filmova ima antologijski značaj u okviru srpske i svetske kinematografije: „Povratak“, „Buđenje pacova“, „Kad budem mrtav i beo“, „Zaseda“, „Zadah tela“, „Do viđenja u sledećem ratu“…

    Nagrada se dodeljuje pod pokroviteljstvom Skupštine grada Jagodine a sastoji se od novčanog iznosa i unikatne povelje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE