Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    ICRC upozorava na sve češće napade na medicinare

    Međunarodni odbor Crvenog krsta (ICRC) je upozorio na alarmantan porast napada na medicinsko osoblje u zonama sukoba, prenosi BBC.

    ICRC u svom izveštaju navodi da je od sredine 2008. do kraja 2010. godine napadnuto više od 600 medicinskih sestara, doktora, ambulanti i bolnica širom sveta koje pripadaju ovoj organizaciji. Napadi su se uglavnom dogodili u 16 zemalja, uključujući Libiju, Avganistan, Somaliju i Kolumbiju.

    U izveštaju se navodi i to da su se neki napadi dogodili slučajno, ali da je većina bila usmerena na zdravstvene radnike.

    Pravo ranjenika na medicinsku pomoć i pravo medicinskog osoblja da se slobodno kreće su sadržani u prvoj Ženevskoj konvenciji. No, gotovo 150 godina od kako je Konvencija usvojena, ona se redovno krši, kaže direktor ICRC-a Iv Dakor.

    „Pre nekolkiko godina, kada bi se dešavalo da hitna pomoć bude granatirana ili kada bolnice preuzmu naoružane osobe ili doktori budu uhapšeni, digla bi se vika. Ali sada niko, ni vlade, ljudi, naoružane grupe, nikoga to ne brine više“, rekao je Dakor za BBC.

    Uskraćivanje zdravstvene njege koju pruža Crveni krst nanosi štetu milionima ljudi širom sveta. Najčešći oblici napada na ovu organizaciju su bombardovanje bolnica, pretnje doktorima, otmice ili čak ubistva doktora ili medicinskih sestara, kao i njihovo zastrašivanje da ne provedu program vakcinacije i slično.

    Objavljivanjem ovog izveštaja ICRC je ujedno započeo i četverogodišnju kampanju u kojoj žele podsetiti zaraćene strane na njihovu obavezu da omoguće medicinskom osoblju da nesmetano rade svoj posao i pružaju pomoć ranjenima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE