Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Berlinski faraon na pozajmici u Njujorku

    Egipatski muzej iz Berlina pozajmiće početkom avgusta na deset godina njujorškom Metropolitenu monumentalnu, 4.000 godina staru, statuu faraona koji sedi.


    Statua, visoka deset metara i teška devet tona, najverovatnije predstavlja faraona Amenemhata Drugog.

    U kolekciji berlinskog muzeja nalazi se od 1837. godine. Zbog rekonstrukcije Ostrva muzeja u Berlinu gde se nalazi i egipatski, statua je morala da bude sklonjena, što je omogućilo njenu dugoročnu pozajmicu drugim institucijama.

    Statua faraona Srednjeg kraljevstva je, kako se navodi, izvanredan primer veličanstvenih kolosalnih statua drevnog Egipta i biće jedna od retkih koju je moguće videti u američkim muzejima.

    Statua, isklesana iz jednog kamenog bloka, predstavlja faraona obučenog samo u kilt kako sedi na kvadratnom prestolu. Neka vrsta ćebeta položena je na naslone za ruke i leđa, a ceremonijalni bikov rep, koji su nosili svi faraoni kao znak snage, nalazi se kod nogu vladara.

    Faraon na glavi nosi kraljevsku maramu – “nemes“ kao i kobru koja je simbol njegove moći. Faraon ima i ceremonijalnu, lažnu, bradu, a u ruci drži komad tkanine.

    Na osnovu stila, procenjuje se da je statua urađena u vreme dinastije faraona Amenemhata Drugog, vladara 12. dinastije, koji je vladao od 1919. do 1885. godine pre nove ere.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE