Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za javne biblioteke 170.000 knjiga

    Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva otkupiće ukupno 1.327 naslova, odnosno 169.866 primeraka knjiga od 206 izdavača i distributera za potrebe javnih biblioteka na teritoriji Srbije, izjavio je danas ministar kulture Predrag Marković.

    Marković je, predstavljajući rezultate konkursa za otkup publikacija objavljenih 2010. za 178 biblioteka, rekao da će u odnosu na prethodnu godinu biti oktkupljeno dvostruko više naslova i trostruko više primeraka, dok će broj izdavača i distributera od kojih se knjige otkupljuju biti veći za 62 posto – 206 u odnosu na 127 prošle godine.

    On je precizirao da je budžet ministarstva za otkup knjiga 99.826.750 dinara, a na konkurs je prijavljeno 3.308 naslova 267 izdavača.

    Direktor Narodne biblioteke Sreten Ugričić objasnio je da je komisija, koju je obrazovalo Ministarstvo kulture, izabrala 1.330 naslova, razvrstanih u pet tematskih oblasti, od kojih su zatim biblioteke na osnovu visine budžeta kojim raspolažu odabrale izdanja.

    Najtraženiji naslovi su „Kako da preživiš ako si dečak“ grupe autora (634 primerka) i „Kako da preživiš ako si devojčica“ grupe autora (597 primeraka), u izdanju kuće „Kreativni centar“.

    Izuzimajući knjige za decu, najtraženiji strani naslov je „Kaleidoskop“ Danijele Stil (553) u izdanju „Evro-Ðuntija“, a domaći „Beogradske priče“ Ive Andrića (356), koji je objavila „Laguna“.

    Najtraženija knjiga domaćeg pisca uopšte je „Ujdurme i zvrčke iz antičke Grčke“ Ljubivoja Ršumovića (453) u izdanju „Lagune“.

    Najveći broj primeraka bibliotekama proslediće izdavačke kuće „Kreativni centar“, „Službeni glasnik“, „Evro-Ðunti“, „Laguna“ i „Bookland“.

    Ministar Marković je istakao da prvi put nije bilo diskriminacije prilikom otkupa knjiga i da su otkupljeni naslovi svih izdavača koji objavljuju na srpskom ili jezicima manjina, kao i da će novac izdavačima biti isplaćen već tokom ovog meseca.

    On je primetio da postoji pogrešna percepcija da se otkupom knjiga pomaže izdavačima, i objasnio da taj konkurs služi da se biblioteke snabdu knjigama kako bi čitaoci što brže i lakše došli do značajnih izdanja.

    Marković je primetio da je do sada postojala praksa da država pomogne izdavačima prilikom objavljivanja kapitalnih dela, a da se onda ona ne mogu naći ni u knjižarama, ni u bibliotekama, i još je raspisivan konkurs za otkup, koji je predviđao popust koji izdavač daje kupcu, u ovom slučaju državi, od 20 posto.

    Da bi se to izbeglo, na ovogodišnjem konkursu, popust za izdanja koja su izdavači sami finansirali iznosio je 35 posto, knjige u kojima piše da su pomognute, obračunavane su za potrebe biblioteka sa rabatom od 55 posto, a u ostalim slučajevima gde je država već uložila novac rabat je 75 posto.

    Na taj način, precizirao je Marković, sa nešto većim budžetom (2010. iznosio oko 34,7 miliona), obezbeđeno je da biblioteke dobiju znatno veći broj knjiga od većeg broja izdavača.

    On je dodao da je bilo i onih izdavača koji nisu odstupili od popusta od 20 posto, ali da su njihova izdanja biblioteke najmanje i tražile.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE