Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srpski privrednici gube 280 miliona evra zbog embarga

    Domaće firme su za dve nedelje zabrane prodaje robe na Kosmetu oštećene za najmanje nekoliko miliona evra, ali ceh bi mogao biti i veći jer njihove pozicije zauzimaju firme iz bivših republika SFRJ, Turci, Italijani, Grci.
     
    Privrednici se plaše gubitka tržišta gde godišnje zarade 280 miliona evra od prodaje građevinskog materijala, nameštaja, brašna, žitarica, električne energije.

    Vlasti na Kosovu i Metohiji 20. jula zabranile su prodaju srpske robe u južnoj pokrajini, čime, kako su naveli, žele da primene mere reciprociteta zbog odluke Beograda da ne prizna carinske pečate s oznakom jednostrano proglašene Republike Kosovo. Vlada Srbije je potez Prištine označila kao antievropski akt koji krši CEFTA sporazum, a pokrenut je i postupak za rešavanje problema u okviru ovog sporazuma.
     
    U Privrednoj komori Srbije ističu da je na administrativnim prelazima s KiM ovih dana čekalo 80 do 100 kamiona. Miloš Bugarin, predsednik PKS, tvrdi da nadležni rade sve što je u njihovoj moći. Poslata su pisma EU i sekretarijatu CEFTA sporazuma, koji je dužan da spreči zabranu prodaje robe između zemalja potpisnika.

    – Potpisnik ovog ugovora o trgovini je Unmik i nadamo se da će reagovati. Zasad nismo dobili odgovor od CEFTA sekretarijata – kaže Bugarin.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE