Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Festival narodnog stvaralaštva Rusije i Srbije

    Drugi Međunarodni festival narodnog stvaralaštva „Pesme i igre naroda sveta. Narodna umetnost“ svečano će biti otvoren večeras u Ruskom centru za nauku i kulturu „Ruski dom“.

    Direktor obrazovnog programa ove ustanove Ilija Tjapkov rekao je da se veoma raduju što će ugostiti ansamble i umetnike iz Rusije i Srbije, koji neguju narodno stvaralaštvo, jer je „Ruski dom“ decenijama centar ruske kulture i mesto razvoja odnosa između Rusije i Srbije.

    „Cilj festivala je učvršćivanje mnogovekovnog prijateljstva naroda Srbije i Rusije, popularizacija ruske umetnosti van njenih granica ali i upoznavanje sa nacionalnom kulturom Srbije“ kazala je Irina Gurnitskaja, direktor Agencije za međunarodne projekte iz oblasti kulture, obrazovanja i sporta“ (IPCES), koja je organizator festivala.

    Prema njenim rečima, ansambli i pojedinci iz obe zemlje okupiće se sutra u Beogradu i 5.avgusta u Nišu da kroz narodnu umetnost i tradiciju, razmenu iskustava i druženje govore o svojim državama.

    Iz Rusije dolaze dva ansambla, iz Petegorska i vokalna grupa Severoistočnog okruga grada Moskve kao i finalistkinja „Evrovizije“ 2009. godine Irina Careva, koja će danas uveče pevati na otvaranju manifestacije u „Ruskom domu“.

    Iz Srbije će učestvovati kulturno umetnička društva iz Trstenika, Šapca, Valjeva, koja neguju srpsku izvornu narodnu pesmu i igru kao i Rusi koji žive u Srbiji a zajedno sa svojom decom, igrom i pesmom čuvaju tradiciju i kulturu otadžbine.

    Pre koncerta u holu u „Ruskom domu“ biće postavljena izložba fotografija, rukotvorina, nošnje, vez, a o starim zanatima Rusije i Srbije moći će da se sazna „uživo“ od onih koji se njima bave.

    Manifestaciju su podržali ambasada Rusije u Srbiji i ambasada Srbije u Rusiji, a generalni sponzor je Lukoil Srbija.

    Svi učesnici ovog u svetu jedinstvenog festivala dobiće diplome, a najtalentovaniji izvođači izvornih pesama i igara, kao i primenjeni umetnici iz Rusije i Srbije, koji će pokazati svoja umeća, učestvovaće u Kupu društvene diplomatije. Nagrada je samo jedna, zlatna figura na postolju: golub kao simbol mira, dobrote i prijateljstva okružen srcem kao simbolom iskrenosti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE