Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kuća Petra Pana postaje dečji književni centar

    Kuća Mout Bre u gradiću Damfrisu, koja je književniku Džejmsu Beriju poslužila kao inspiracija za priču o Petru Panu, biće pretvorena u dečji književni centar.

    Reč je o kući u čijem se “magičnom” vrtu kao mali često igrao ovaj škotski književnik, zajedno sa sinovima advokatske porodice Gordon koja je tu jedno vreme živela, preneli su britanski mediji.

    Imanje je bilo u privatnom vlasništvu između 1823. i 1914. godine, nakon čega je kuća pretvorena u starački dom. Godine 1997. definitivno je napuštena. Godine 2008. je kupuje škotska grupacija za kupovinu i prodaju nekretnina “Lorbrn hausing asosiejšn”.

    Grupacija je planirala da je pretvori u stambenu zgradu, ali je, zbog izuzetno lošeg stanja, odlučila da je sruši. Odluka je naišla na veliko protivljenje stanovnika Damfrisa, koji su smatrali da je treba sačuvati kao istorijski spomenik.

    Rešenje je bilo da se celokupno imanje stavi pod zaštitu društva za očuvanje zgrada od arhitektonskog i istorijskog značaja “Bilding prezervejšn”. Osnovana je organizacija “Petar Pan Mout Bre”, koja će isključivo brinuti o kući i “magičnom” vrtu.

    “Dogovorili smo se da od “Lorbrn hausing asosiejšn“ kupimo kuću i vrt. Moramo da sakupimo 750.000 funti kako bi je kupili i počeli sa restauracijom. Želimo da to bude prvi dečji književni centar u Škotskoj. Nadamo se da ćemo to uspeti do kraja 2015. godine”, rekla je vođa projekta Keti Egnu.

    Ona je dodala da će to biti mesto gde će deca moći da uživaju u pričama. “Mislim da je mesto vrlo podesno za tako nešto, jer je i sam Džejms Beri govorio da je ovo “začarana zemlja“”, istakla je Egnu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE