Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Odloženo otvaranje dela Koridora 10 od Srbobrana do Siriga

    Puštanje u saobraćaj dela autoputa na severu Koridora 10 od Srbobrana do Siriga, u dužini od 13 kilometara, najavljeno za sutra, odloženo je za dva-tri dana, rečeno je Tanjugu u preduzeću „Koridori Srbije“.

    Blokade radova na Koridoru 10 putara Nibens grupe, ove i prethodne sedmice, uticale su na dinamiku izgradnje te deonice, od 85. do 98. kilometra od mađarske granice prema Novom Sadu, kazali su u „Koridorima Srbije“.

    Na trasi Koridora 10 od Horgoša do Novog Sada do sada je u saobraćaj uključeno 50 kilometara autoputa, a preostale deonice na tom putnom pravcu, kako je ranije najavljeno, biće otvorene do kraja avgusta.

    Radnici putarskih preduzeća Nibens grupe prekinuli su u sredu blokadu radova na izgradnji severnog kraka Koridora 10 kod Srbobrana posle sastanka u Vladi Srbije na kome je bankarima dat rok da se do sutra usaglase o sudbini tih firmi.

    Predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović izjavila je tada da su na sastanku predstavnika Vlade, resornog ministarstva, Agencije za privatizaciju i NIBENS, bankari zatražili da pitanje opstanka preduzeća „Vranje“, „Niš“, „Kragujevac“, „Beograd“, „Bačkaput“ i „Partizanski put“ bude rešeno u „paketu“, a ne pojedinačno.

    Vukanovićeva je navela da je Agenciji za privatizaciju, takođe, dat rok – do utorka, do kada treba da budu preispitane nezavršene privatizacije preduzeća „Beograd“, Bačkaput“ i „Partizanski put“.

    Banke kao najveć poverioci putara Nibens grupe potražuju između 110 i 130 miliona evra.

    Putari „Nibens grupe“ zatražili su tokom protesta od Vlade Srbije da naloži Agenciji za privatizaciju da preispita spornu privatizaciju i da preduzećima budu odblokirani računi, isplate zaostale zarade i da im bude omogućeno da rade.

    Radnici su zatražili od Vlade i da im obezbedi da banke, čija potraživanja iznose više od 70 odsto vrednosti kapitala njihovih preduzeća, preuzmu putarske firme „Nibens grupe“ kao novi vlasnici i obezbede sredstva za rad ili da se sprovede postupak reorganizacije te grupe.

    Vlasnik „Nibens grupe“ Milo Ðuršković i sedam rukovodilaca u putarskim preduzećima iz „Nibens grupe“, uhapšeni su u maju pod sumnjom da su od 2007. do 2010. izvlačili novac iz kruševačke fabrike maziva FAM preko drugih firmi koje su u Ðuraškovićevom vlasništvu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE