Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Usvojena Deklaracija o Kosovu

    Skupština Srbije usvojila je rano jutros Deklaraciju o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, kojom se osuđuje svako nasilje i poziva da se kriza nastala jednostranim aktom Prištine reši mirnim putem.

    Za tekst Deklaracije od 207 poslanika za je glasao 181 poslanik iz poslaničkih grupa vladajuće većine ZES, URS, SPS-JS i PUPS, kao i opozicionih SNS, NS i SRS, dok su poslanici LDP, DS S, i poslanik Riza Halimi bili protiv, četiri poslanika SVM je bilo uzdržano i dva nisu glasala.

    Deklaracijom parlament podržava Vladu da nastavi dijalog koji vodi sa Prištinom sa ciljem da iznađe rešenja za konkretne probleme građana u južnoj pokrajini, kao i da dođe do trajnog kompromisnog rešenja.

    Skupština, takođe, poziva međunarodnu zajednicu da osudi svaki jednostrani akt koji ugrožava uspeh dijaloga Beograda i Prištine.

    U tekstu Deklaracije navedena je i obaveza Vlade da od međunarodnih misija zahteva da u skladu sa mandatom i okvirima datim rezolucijom 1244 SB UN ne dozvole jednostrane aktivnosti prištinskih institucija kojima se ugrožavaju mir, stabilnost, mogućnost iznalaženja kompromisnog rešenja, ali i menja postojeće stanje na terenu.

    Skupština posebno obavezuje Vladu da u svim okolnostima koje bi mogle da nastupe učini sve što može da zaštiti živote i imovinu, prava i slobode građana Kosova, a posebno srpskog i drugog nasiljem ugroženog stanovništva.

    Rasprava o Deklaraciji trajala je više od deset časova i u njoj su učestvovali i premijer Srbije Mirko Cvetković, ministri u njegovoj vladi kao i šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović, kao i više od 40 poslanika iz svih poslaničkih grupa.

    Poslanicima se na kraju rasprave obratio predsednik Srbije Boris Tadić koji je poručio da je, nakon bolnih iskustava 90ih godina, najvažniji cilj Srbije da očuva mir, jer jedino miroljubiva politika može da donese rezultat u borbi za zaštitu interesa Srbije i srpskog naroda.

    Tadić je rekao da je situacija na severu Kosova i Metohije teška i dramatična, jer svaki konflikt na zapadnom Balkanu može da preraste u nasilje sa ljudskim žrtvama.

    „Kada kažem da Srbija neće voditi rat, smatram da govorim rečenicu koju svaki političar sebi svakog jutra mora da kaže. Svaka druga rečenica je opasna, jer legitimizuje rat kao sredstvo za rešavanje problema na prostoru zapadnog Balkana“, istakao je Tadić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE