Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rak grlića materice sve češći

    Srbija među vodećim u Evropi po broju obolelih od karcinoma grlića materice. Ovo je drugi najčešći maligni tumor, a četvrti po učestalosti smrti


    Rak grlića materice – dijagnoza je koju lekari godišnje upišu u 1.300 zdravstvenih kartona u Srbiji. Inače, ovo je drugi najčešći maligni tumor kod žena, a četvrti po učestalosti umiranja. Ako se, međutim, ova smrtonosna bolest otkrije na vreme život može da se spase.

    – Od početnih promena pa do najtežeg oblika bolesti ponekad prođe i desetak godina. Rak grlića materice je najbolje otkriti u početnoj fazi, jer je tada izlečenje potpuno, a reproduktivni organi ostaju sačuvani – kaže prof. dr Branko Stanimirović, ginekolog GAK „Narodni front“.

    A, jedini način da se problemu stane na put jeste redovan ginekološki pregled. To podrazumeva, kako objašnjava prof. dr Stanimirović, kolposkopski pregled i Papanikolau test. Tako, kada se uoči neka sumnjiva promena uzima se deo za histopatološki pregled. Utvrđuje se, takođe, i da li ima onkogenih virusa u otkrivenoj patološkoj promeni.

    – Ukoliko virusi postoje to je dovoljan dokaz da će promena na grliću materice prerasti u maligni tumor i da se mora intervenisati. U prvoj fazi bolesti može da se radi spaljivanje, a kasnije – konizacija. Laserom se vrlo efikasno odstranjuju prekancerozne promene. Ovakvom operacijom grlić materice se ne deformiše i nema ožiljaka. Samim tim čuva se i sposobnost žene da rađa – kaže naš sagovornik.

    Postoji i vakcina protiv HPV, ali ona štiti samo od dva najčešća onkogena tipa humanih papiloma virusa. Zbog toga je prezervativ i dalje najbolja zaštita.

    U Srbiji žene nemaju naviku da idu redovno kod ginekologa, pa se i dalje od ove vrste raka masovno umire. Prema podacima Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS, tek svaka peta žena ide na vreme kod lekara. Ovo oboljenje, uglavnom se otkrije slučajno, a tada, po pravilu, bude prekasno. Kao glavni izgovor, većina žena koristi to što nema nikakve probleme.

    Da stvari budu još gore, zvanična statistika pokazuje da područja Borskog, Zaječarskog i Braničevskog okruga prednjače po broju obolelih. Ove oblasti nalaze se na prvom mestu u Evropi po oboljevanju i smrtnosti od kancera grlića materice.
     

    Obučeno dovoljno lekara 

    Pre nego što je 1996. godine osnovana Nacionalna škola kolposkopije, u Srbiji je tek pet odsto ginekologa znalo da radi ovaj preventivni pregled. Do sada je više od hiljadu lekara iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore prošlo obuku u školi i osposobilo se za otkrivanje i lečenje najranijih stadijuma bolesti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE