Dijete su opasne za tinejdžere
Tinejdžerke su toliko opsednute izgledom da preskaču obroke kako bi  ostale mršave i lišavaju se mesa i povrća. Ne jedu obaveznih pet obroka,  ne unose redovno voće i povrće, a kada ogladne, navale na čips i  čokoladu, koji sadrže ogromne količine zasićenih masti i time izlažu  sebe neplodnosti, riziku od srčanog i moždanog udara i mnogim drugim  bolestima. 
 
A svaka druga devojčica do 14 godina bila je barem jednom na  dijeti, pokazuju rezultati istraživanja britanskih stručnjaka u kom je  učestvovalo 2.000 dece i mladih.
– Rezultati do kojih se došlo ovim istraživanjima  zaista su  poražavajući Ali ni naša iskustva, nažalost, nisu nimalo ohrabrujuća. Na  obaveznim preventivnim pregledima, od najranijeg uzrasta pa kroz  tinejdžersku dob, uočavaju se odstupanja od preporučenih referentnih  vrednosti, pre svega telesne težine. U porastu je broj gojazne dece, ali  ne samo u tinejdžerskom dobu, nego i u ranijem uzrastu – objašnjava  pedijatar Biljana Đurić iz Doma zdravlja Palilula.
 – Loše navike stečene u najranijem detinjstvu, najčešće “kupovinom”  roditeljske ljubavi i sitnim ucenama u vidu obasipanja dece slatkišima i  raznim grickalicama, naravno da se odražavaju u kasnijem dobu pojavom  raznih bolesti modernog doba. Zabrinjavajuća je pojava ekspanzije   dijabetesa u dečjem uzrastu, koji u poslednje vreme, čak bez nekog  preterivanja, skoro poprima epidemijski karakter. Naravno, ne manji  problem je gladovanje do anoreksije kako bi se imala i zadržala  “manekenska linija”, što dovodi do psihičkih problema – dodaje ona.
 A kakve su posledice loše ishrane? Ukoliko ne unose dovoljno gvožđa koje  se nalazi u crvenom mesu, orasima i nekom povrću, telo ne može da se  izbori sa infekcijama, a osim toga, javlja se i anemija. Ako im je  ishrana bazirana na visoko zasićenim mastima, poput čipsa i ostalih  grickalica, može doći do povećanja nivoa holesterola, što za posledicu  može da ima infarkt ili moždani udar. Osim toga, dokazano je da  tinejdžerke koje drže dijetu imaju ozbiljno oslabljen koštani sistem.
 
Veliko istraživanje britanskog centra za zdravu ishranu, u kom je  učestvovalo preko 2.000 tinejdžera i dece, pokazalo je i to da se  generalno dečaci hrane mnogo zdravije od devojčica. Dečaci jedu u  proseku tri porcije voća i povrća u toku dana i samo pet odsto dečaka ne  unosi dovoljno gvožđa.

Preporučena ishrana
Kalcijum za čvrste kosti
Sav kalcijum apsorbovan u adolescenciji i do 20. ili 25. godine učestvuje u stvaranju koštanog kapitala za budućnost.
 Preporučena doza: 1.200 miligrama dnevno; to jest, jedan  jogurt + čaša mleka + parče sira + jedna pomorandža ili jedna jabuka +  jedna porcija povrća dnevno.
Gvožđe za kondiciju
Svaka sedma adolescentkinja pati od ozbiljnog nedostatka gvožđa.
 Preporučena doza: 12 miligrama gvožđa; to je tri šnicle od  crvenog mesa nedeljno ili dve šnicle i 200 g spanaća (blitve).
Folna kiselina za dobre ocene
Vitamin B9 štiti od kardiovaskularnih oboljenja i pozitivno utiče na moždane funkcije (pamćenje, razboritost). 
 Preporučena doza: 300 mikrograma dnevno; to jest oko 200 g  zelene salate + jedna porcija zelenog povrća (boranija, grašak, spanać) +  parče žutog sira ili dva jajeta dnevno.
	




