Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Severnjaci imaju veći mozak

    Kod ljudi koji žive severnije, procesom evolucije su se razvili veći mozak i oči da bi se bolje snalazili pod mutnim nebom i tokom dugih, mračnih zima, poručuju istraživači Oksfordskog univerziteta.

    Oni su do ovog zaključka došli proučavajući 55 ljudskih lobanje iz dvanaest zemalja i regiona. Utvrdili su da što čovek živi dalje od ekvatora to ima krupnije oči zbog sve manje svetlosti, prenosi Rojters.

    Što severnije živi čovek takođe ima i veći mozak, ali ne zato što je pametniji od onoga koji živi južnije, već zato što mu je zbog manjka svetlosti potreban veći moždani region zadužen za vizuelno snalaženje.

    Korišćeni uzorci lobanja, od kojih neke potiču još iz devetnaestog veka, potiču iz Engleske, Australije, Kanarskih ostrva, Kine, Francuske, Indije, Kenije, Mikronezije, Skandinavije, Somalije, Ugande i SAD.

    Utvrđeno je da se veličina očne i moždane duplje može direktno dovesti u vezu sa zemljom porekla proučenih lobanja. Pri tom, najveći mozak imaju Skandinavci, a najmanji stanovnici Mikronezije.

    Robin Danbar, jedan od učesnika studije, skreće pažnju na relativnu brzinu kojom su se oko i mozak čoveka adaptirali na uslove severnih podneblja, koja je naselio tek pre nekoliko desetina hiljada godina.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE