Francuski vinogradi pod prismotrom satelita
Već nekoliko dana sateliti kruže oko francuskih vinograda i fotografišu ih, sve zarad povećanja prinosa, javlja danas Frans pres.
Satelitsko fotografisanje francuskih vinograda poslednjih dana nema za cilj špijunažu francuskog vinarstva već povećanja prinosa.
.
Naime, tri do četiri nedelje pre otpočinjanja berbe grožđa, sateliti „Spot-5“ i „Formosat-2“ vrše snimanje vinograda i cilju izrade precizne kartografije lisnatog dela čokata, zelenog dela biljke koja buja iz podnožija biljke.
To je ključni elemenat na osnovu koga se određuje stanje vinove loze, veličina grozdova i zrna.
Tvorac ove tehnika nazvane „Enovju“ koja u upotrebi već četiri godine je kompanija „EADS Astium“, koja slično iskustvo već ima sa uzgajivačima žitarica.
„Ciljevi ovakvog snimanja su što preciznije određivanja datuma zrenja roda radi pravovremenog otpočinjanja berbe kao i klasifikacija sorte grožđa, što je veoma važno za samu proizvodnju vina“, objašnjava Žak Ruso, direktor Instituta za proizvodnju vina.
„Tradicionalna metoda posete terena od strane stručnjaka ne daje tako sveobuhvatne i precizne podatke kao satelitska tehnika“, dodao je Ruso.
Ovom metodom satelit sa visine od 800 metara nadmorske visine snimi 1.000 parcela za osam sekundi i to uz ogromnu preciznost, dok bi klasična metoda zahtevala da nekoliko ekipa obilaze taj isti porostor čitave tri do četiri nedelje.
Satelitska metoda je samo dopunska metoda kojom se čovek ne potiskuje iz proizvodnje.
Prošle godine ovom metodom je snimljeno oko 6.000 kilometara vinograda širom Francuske po ceni od 50 do 60 evra po hektaru, što je veoma prihvatljivo s obzirom da je prinos po jednom hektaru najmanje 5.000 boca vina.