Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sedam milijardi evra iz EU za istraživačke projekte u Evropi

    Evropska unija, u okviru Programa za istraživanje i razvoj, pomoćiće sa sedam milijardi evra istraživanja u Evropi, a pravna i fizička lica iz Srbije mogu bez ograničenja da učestvuju u predlozima projekata, rečeno je Tanjugu u Privrednoj komori Srbije (PKS).

    Ovaj, do sada najveći finansijski paket Evropske komisije, trebalo bi da u kratkom roku omogući otvaranje 174.000 novih radnih mesta, a da u narednih 15 godina doprinese zapošljavanju dodatnih 450.000 radnika i kreira skoro 80 milijardi evra društvenog bruto proizvoda na teritoriji Evrope.

    Osnovni ciljevi 7. okvirnog programa EU za istraživanje i razvoj (FP7), čiji sastavni deo čine pozivi za prikupljanje predloga projekata koje je Evropska komisija objavila 20. juna, jesu pomeranje granica nauke i povezivanje sa privredom, kako bi Evropa prevazišla svoj deficit u inovacijama i bila konkurentnija na globalnom tržištu.
     
    Kako je istaknuto u PKS, izazovi poput klimatskih promena, bezbednosti hrane, obnovljivih izvora energije, lakše se mogu savladati ako su intervencije javnog sektora usmerene na stimulisanje privatnog sektora kroz uklanjanje prepreka koje onemogućavaju da sjajne ideje dospeju na tržište usled nedostatka novca ili fragmentacije u istraživačkom radu.

    Predviđeno je da svih sedam milijardi evra u obliku granta (bespovratnih sredstava) bude dodeljeno učesnicima poziva Evropske komisije univerzitetima, istraživačkim organizacijama, privrednim subjektima, a posebna pažnja posvećuje se malim i srednjim preduzećima čije je učešće u sve većem broju projekata obavezno.

    Najčešći oblik učešća preduzeća u projektima je ispitivanje teorijskih postavki naučne zajednice, ali visokotehnološka preduzeća imaju mogućnost i da sama sprovode svoja istraživanja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE