Grožđe snižava krvni pritisak
Najnovije istraživanje američkih stručnjaka potvrdilo je da konzumiranje grožda dovodi do snižavanja krvnog pritiska i poboljšava srčanu funkciju.
Americki naučnici otkrili su ovaj efekat na laboratorijskim pacovima koje su hranili veoma slanom hranom. Otkriće je objavljeno u Gerontološkom casopisu (Journal of Gerontology: Biological sciences).
Dr Majkl Sejmor iz laboratorije za ispitivanje zaštite srca sa Univerziteta u Mičigenu, rekao je da ovo otkriće potvrđuje teoriju da se u groždu nalazi materija koja ima direktan uticaj na snižavanje rizika oboljenja kardiovaskularnog sistema. U studiji koju je sprovodio dr Sejmor sa saradnicima ispitivan je uticaj običnog grožda na laboratorijskim pacovima koji su bolovali od visokog krvnog pritiska izazvanog unošenjem veoma slane hrane. Druga grupa pacova dobijala je veoma slanu hranu bez dodatka grožda. Posle 18 nedelja, pacovi koji su jeli slanu hranu i grožde imali su niži krvni pritisak, bolju srčanu funkciju, smanjenje zapaljivih procesa u organizmu i manje znakova oštećenja srčanog mišica u poređenju sa pacovima koji su jeli slanu hranu bez unošenja grožda.
Dr Sejmor je izjavio da je to još jedna potvrda da hrana bogata voćem i povrćem blagotvorno deluje na snižavanje krvnog pritiska.
Grožđe se koristi u narodu za jačanje krvi, ali povoljno deluje i na: bubrege, jetru, žuč, kožu, prostatu, stomak, creva, srce, krvne sudove i imuni sistem. Pored toga, dokazano je da grožđe u ishrani usporava procese starenja i pomaže organizmu u borbi protiv toksina, virusa i karcinoma.
Poznato je da Francuzi dosta jedu grožđe i umereno piju vino, pa zato imaju manje problema sa srcem i krvnim sudovima od ostalih naroda.