Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Klimatske promene velika pretnja po mir i bezbednost

    Zvaničnik iz programa UN za ekologiju Ahim Štajner izjavio je danas da klimatske promene predstavljaju veliku pretnju po mir i bezbednost u budućnosti.


    Štajner je naglasio da će klimatske promene “eksponencijalno” povećati obim prirodnih katastrofa. On je upozorio da učestalost prirodnih katastrofa širom planete može da se pokaže kao veliki izazov za čovečanstvo u narednim decenijama.
     
    “Nedavne krize, poput gladi u Somaliji, predstavljaju izazov po naš kapacitet da rešavamo ovu vrstu događaja, posebno ukoliko se dese istovremeno i počnu da utiču, na primer, na globalno tržište hrane, regionalne bezbednosne probleme, raseljavanje ljudi i porast broja izbjeglica preko granica”, rekao je on.
     
    Štajner je upozorio da će se međunarodna zajednica, ukoliko se obistine razna predviđanja vezana za klimatske promene, suočiti sa porastom ovih vrsta ekstremnih prilika.
     
    Njegovi komentari objavljeni su tokom prve zvanične diskusije u Savetu bezbednosti UN u protekle četiri godine, dok je Nemačka objavila prvo saopštenje u kojem se povezuju klimatske promene sa globalnim mirom i pitanjem bezbednosti.
     
    Diplomate navode da su, pre nego što je postignut dogovor o objavljivanju saopštenja, između Nemačke i Rusije vođeni intenzivni pregovori jer se Moskva prvobitno protivila bilo kakvoj reakciji Saveta bezbjednosti UN.
     
    U saopštenju je izražena “zabrinutost zbog mogućih negativnih posledica kojima klimatske promjene na dugoročnom planu mogu pogoršati postojeće pretnje po međunarodni mir i bezbednost”.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE