Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    RZZO potpuno pokriva troškove radioterapije u Kladovu

    Pacijenti oboleli od raka debelog creva, dojke ili ginekoloških maligniteta koji čekaju na radioterapiju duže od četiri nedelje, prema odluci Ministarstva zdravlja, pravo na početak radioterapije mogu da ostvare u Zdravstvenom centru u Kladovu, koji će tehnički i kadrovski podržati ostali onkološki centri u uključujući i Institut za onkologiju Vojvodine.

     
    Republički Zavod za zdravstveno osiguranje u potpunosti pokriva troškove lečenja, obezbeđuje sredstva za prevoz, zračnu terapiju i smeštaj pacijenata sa malignim bolestima, dok Ministarstvo zdravlja obezbeđuje sredstva za funkcionisanje opreme u Zdravstvenom centru u Kladovu.
     
    Prema rečima upravnika Klinike za radioterapiju Instituta za onkologiju Vojvodine prof. dr Marka Eraka, trenutno u pokrajini na zračnu terapiju čeka više od 500 bolesnika.
     
    Na Institutu se dnevno zrači 160 pacijenata u dve smene. Prema evropskim standardima jedan aparat pokriva potrebe 500 hiljada stanovnika, što znači da Vojvodini treba osam takvih aparata, rekao je Erak i dodao da je u planu nabavka još dva aparata.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE