Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novi direktor Kliničkog centra CG dr Milan Mijović

    Novi direktor Kliničkog centra Crne Gore biće, kako trenutno stoje stvari, dr Milan Mijović, načelnik Odeljenja za grudnu hirurgiju, saznaju “Vijesti” u Ministarstvu zdravlja.

    Doskorašnjoj direktorici dr Oliveri Miljanović je nedavno istekao mandat, ali s obzirom na to da ona nije zainteresovana da ostane na toj funkciji, ministar zdravlja dr Miodrag Radunović u četvrtak treba da predloži Vladi novog kandidata.
     
    Kao kandidati za čelnu funkciju najveće zdravstvene ustanove u Crnoj Gori, pominjali su se aktuelna direktorica Doma zdravlja u Danilovgradu Zorica Kovačević, predsednik Odbora direktora KC-a hirurg Ranko Lazović, kao i načelnica Odjeljenja za nefrologiju dr Marina Ratković-Mugoša, ali će Radunović predložiti Mijovića, potvrđeno je “Vijestima” u Vladi.

     Međutim, i prilikom odabira direktora Kliničkog centra 2007. godine, kako tvrde upućeni, dr Mijović je pominjan kao najozbiljniji kandidat. Te godine je Miljanović zamenila dr Miodraga Đurišića nakon njegova dva mandata. S obzirom na to da on nije član DPS-a, upućeni smatraju da mu je to tada bila glavna prepreka za izbor direktora.

    Plata 1.727 eura


    Novi direktor Kliničkog centra može očekivati i više nego solidnu platu, s obzirom na to da je osnovna plata doskorašnje direktorice Kliničkog centra, kako piše u imovinskom kartonu za 2011. godinu, bila 1.727 eura.

    Direktor najveće crnogorske zdravstvene ustanove prima za 600 eura veću platu od resornog ministra, koji je u svom imovinskom kartonu prijavio mjesečnu zaradu od 1.141 euro.

    Novog direktora će, sudeći prema Izvještaju o radu te ustanove za vreme mandata Miljanovićeve, sačekati i “nepovoljne okolnosti”, sa kojima se ta ustanova suočavala u proteklom četvorogodišnjem mandatu.

    Kao najvažnije pominju se ograničenost prostornih kapaciteta i značajno smanjenje finansija za poslovanje KC, uzrokovana globalnom ekonomskom krizom.

    “Paušalno finansiranje koje nije zasnovano na stepenu opterećenosti i opremljenosti KC, kvalitetu i kvantitetu pruženih zdravstvenih usluga i kvalifikacionoj strukturi zaposlenih, sa posledicom prelivanja sredstava između zdravstvenih ustanova”, još je jedna nepovoljnost koja se pominje u Izvještaju.

    Problem je i nedovoljno definisan poslovni odnos KC i Fonda zdravstva, odnosno nedostatak ugovora izmenu Fonda i KC, kojim bi se definisao obim i vrsta zdravstvene zaštite i način finansiranja neophodan za ostvarenje ugovorene zdravstvene zaštite.

    “Odsustvo savremenog cjenovnika usluga, sada u primjeni cjenovnok iz 2001. godine, nedostatak nacionalnih kliničkih protokola i smjernica kliničke prakse, kao i porast nezadovoljstva zaposlenih društvenim i materijalnim statusom”, nepovoljnosti su koje su nabrojane u tom dokumentu.

    Porastao broj operacija


    Kao glavno obilježje mandata Miljanovićeve, u Izvještaju se navodi otvaranje nove Klinike za radioterapiju i onkologiju prošle godine. Miljanović je, kako piše u Izvještaju, ostvarila i druge značajne rezultate.

    “U periodu 2006 – 2010. godina uočava se trend povećanja broja hospitalizovanih pacijenata, što je 3.988 bolesnika ili oko 13 odsto više u odnosu na 2006. godinu”, piše u Izvještaju. Smanjeno je, kažu, i prosečno trajanje hospitalizacije u KC-u, pa je u 2010. godini bila 6,3 dana, dok je četiri godine ranije 7,1.

    “Broj urađenih operacija u Kliničkom centru u periodu od 2006. do 2010. godine, u stalnom je porastu, sa 9.155 u 2006. na 10.311 u 2010. godini”, piše u Izvještaju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE